Η Πολιτεία ενσωματώνει νέες εναλλακτικές μορφές έκτισης ποινών, με κύρια μέθοδο την κοινωφελή εργασία, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της κοινωνικής ένταξης των καταδικασθέντων και στη μείωση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας.
Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης παρουσίασε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή 216 δημοσίων φορέων, όπως Δήμοι, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και δικαστήρια, οι οποίοι προσφέρουν 2.863 θέσεις εργασίας σε τομείς όπως η καθαριότητα, η φύλαξη και η φροντίδα του πράσινου.
Από την 1η Μαΐου 2024, 243 καταδικασθέντες άρχισαν να εκτίουν τις ποινές τους μέσω κοινωφελούς εργασίας σε φορείς κοινής ωφέλειας, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου. Ο Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι με την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα, η Πολιτεία εισήγαγε μια σημαντική αλλαγή στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, δίνοντας τη δυνατότητα μετατροπής ποινών φυλάκισης έως δύο έτη σε κοινωφελή εργασία. «Αυτός ο θεσμός υπηρετεί δύο βασικούς στόχους: την πρόληψη της παραβατικότητας και την κοινωνική επανένταξη των παραβατών μέσω εργασίας σε τομείς κοινωνικής ωφέλειας», τόνισε ο υπουργός.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, συμπλήρωσε ότι η κοινωφελής εργασία συμβάλλει στη δίκαιη απονομή της ποινής, επιτρέποντας στον καταδικασθέντα να συνεισφέρει στην κοινωνία και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει την πράξη του με παιδαγωγική προσέγγιση. Η συμμετοχή σε κοινωφελείς δραστηριότητες βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ενισχύει την κοινωνική επανένταξη, προσφέροντας μια εναλλακτική στην παραδοσιακή φυλάκιση.
Αυτή η μεταρρύθμιση, που ξεκίνησε το 1997 αλλά παρέμεινε ανενεργή για 27 χρόνια, πλέον εφαρμόζεται και αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα για την κοινωνία και το δικαστικό σύστημα.