Μάγδα Τσέγκου
News

Κων/νος Συνολάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: Πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος

Κων/νος Συνολάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: Πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος

Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, καθώς και το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει καταγράψει πάνω από 7.700 σεισμούς στην περιοχή, χρησιμοποιώντας μεθόδους μηχανικής μάθησης. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε και στις 5 Φεβρουαρίου, με τους μεγαλύτερους σεισμούς (M4.0) να εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου. Κατά την ίδια ημέρα, καταγράφηκαν 120 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος Μ5.1, ενώ στις πρώτες ώρες της 6ης Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 30 νέοι σεισμοί.

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, δρ Κωνσταντίνος Συνολάκης, τονίζει την ανάγκη τοποθέτησης παλιρροιογράφου στην περιοχή, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόβλεψη και η προειδοποίηση για τυχόν θαλάσσιες καταστροφές. Ο παλιρροιογράφος αναμένεται να εγκατασταθεί σύντομα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, κάτι που χαρακτηρίζει ως επείγουσα ανάγκη.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τη σεισμική δραστηριότητα, ο δρ Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, σημειώνει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι μια μακρόσυρτη σεισμική ακολουθία, η οποία όμως σταδιακά θα εξασθενήσει. Παράλληλα, αναφέρεται στην πιθανότητα μεγαλύτερων σεισμών ή και την εμφάνιση ενός μικρού τσουνάμι, εφόσον η ένταση φτάσει τα 6 Ρίχτερ.

Από την πλευρά του, ο δρ Αθανάσιος Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρει ότι η σεισμική ακολουθία είναι ιδιαίτερα έντονη και συνδέεται με τη διαδικασία ανόδου του μάγματος στην περιοχή. Αν και δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια το πότε και αν θα εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης, η τρέχουσα δραστηριότητα παρακολουθείται στενά.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας πιθανόν να σχετίζεται με την άνοδο του μάγματος, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια αν θα οδηγήσει σε έκρηξη ή άλλες καταστροφές. Το σημαντικό είναι ότι συνεχίζεται η παρακολούθηση της περιοχής από εξειδικευμένα επιστημονικά όργανα, τα οποία προσπαθούν να προειδοποιήσουν για οποιαδήποτε εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά.

Related posts

Eξαφάνιση Βασίλη Καλογήρου: Ελάχιστα στοιχεία τρεις εβδομάδες μετά

News Room M

“Λύγισε” ο Θοδωρής Ελευθεριάδης για τον χαμό της μητέρας του: “Ήταν το τελευταίο μήνυμα που της έστειλα”

News Room M

“Η πλειοψηφία των συγγενών θα είναι στα Τέμπη”: Αύριο οι μεγάλες συγκεντρώσεις για την τραγωδία

News Room M