Μάγδα Τσέγκου
News

Κώστας Παπαζάχος για σεισμούς στην Σαντορίνη: “Η πιθανότητα να σπάσει ένα μεγάλο ρήγμα παραμένει και να δώσει 6 Ρίχτερ”

Κώστας Παπαζάχος για σεισμούς στην Σαντορίνη: "Η πιθανότητα να σπάσει ένα μεγάλο ρήγμα παραμένει και να δώσει 6 Ρίχτερ"

Η Σαντορίνη και γενικότερα οι Κυκλάδες βρίσκονται εδώ και μέρες στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και να μην αποκλείουν την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού. Η συνεχής σεισμική ακολουθία έχει προκαλέσει ανησυχία, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η περιοχή βρίσκεται σε ιδιαίτερη σεισμική ζώνη, και δεν αποκλείεται ένα δυνατό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, που βρίσκεται στη Σαντορίνη για να παρακολουθήσει την κατάσταση, αναφέρθηκε στη νέα τεχνολογία που εγκαταστάθηκε στην περιοχή και την οποία θεωρεί ζωτικής σημασίας για την ακριβέστερη παρακολούθηση των σεισμικών φαινομένων. Τα νέα μηχανήματα, που εγκαταστάθηκαν αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να προσφέρουν πιο ακριβή δεδομένα και να επιτρέψουν καλύτερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας, η οποία, όπως τονίζει ο Παπαζάχος, εξακολουθεί να διατηρεί την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού.

Η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη, που ξεκίνησε από τις 26 Ιανουαρίου, συνεχίζεται με συνεχείς σεισμικές δονήσεις, φτάνοντας σε μεγέθη 4 και 5 Ρίχτερ από την 1η Φεβρουαρίου. Παρόλο που δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποιος μεγάλος σεισμός, ο καθηγητής σημειώνει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού της τάξεως των 6 Ρίχτερ, όπως αυτούς που σημειώθηκαν στο παρελθόν, όπως στον Τύρναβο και το Αρκαλοχώρι.

Αναφορικά με την πιθανότητα να προκληθεί έκρηξη του ηφαιστείου από τη σεισμική δραστηριότητα, ο Κώστας Παπαζάχος επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Ο ίδιος επικαλείται ιστορικά δεδομένα, τονίζοντας ότι σεισμοί στο παρελθόν, όπως αυτός του 1956, δεν προκάλεσαν ηφαιστειακή έκρηξη. Επίσης, η ακολουθία σεισμών φαίνεται να έχει περιορισμένη χωρική έκταση, κάτι που δείχνει ότι η δραστηριότητα περιορίζεται στην περιοχή της Ανύδρου και όχι σε μεγαλύτερη ζώνη.

Ωστόσο, η πιθανότητα για ένα μεγάλο σεισμό παραμένει ανοιχτή, καθώς, όπως εξηγεί ο Παπαζάχος, είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πότε και αν θα σπάσει κάποιο από τα κομμάτια του ρήγματος. Η σεισμολογία, σύμφωνα με τον καθηγητή, βασίζεται σε θεωρίες και δεδομένα που δεν επιτρέπουν την ακριβή πρόβλεψη του μεγέθους ενός σεισμού, το οποίο μπορεί να εξαρτάται από μικρές, αόρατες λεπτομέρειες.

Παρά τις ανησυχίες, ο Παπαζάχος είναι επιφυλακτικός αλλά και προσεκτικός, αναφέροντας ότι τα μεγαλύτερα μέτρα που πρέπει να λάβει η πολιτεία είναι η προετοιμασία των πολιτών και η ενίσχυση της επιστημονικής παρακολούθησης. Μέχρι τότε, οι σεισμολογικές υπηρεσίες συνεχίζουν να παρακολουθούν την περιοχή με τη βοήθεια νέων και πιο ακριβών τεχνολογιών, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών.

Related posts

Σε συναγερμό παραμένει η Αττική για την λειψυδρία: Το σχέδιο για να μην πούμε το “νερό-νεράκι”

News Room M

ΚΟΥΝΗΘΗΚΕ Η ΑΘΗΝΑ! Σεισμός 3,4 Ρίχτερ με επίκεντρο το Καπανδρίτι

News Room M

Μητέρα καταγγέλλει πως έχασε την επιμέλεια του παιδιού από τον πατέρα που έχει ιστορικό κακοποίησης εις βάρος της κόρης τους

News Room M