Λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, υπεγράφη η σύμβαση για τη συνεργασία του Δημοσίου με το Ίδρυμα Ωνάση για τη δημιουργία 22 Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τη δωρεά του Ιδρύματος ως μια “μακράς πνοής επένδυση” στην εκπαίδευση, με στόχο την προώθηση ίσων ευκαιριών για όλους. Όπως τόνισε, η συνολική συνεισφορά των 160 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Ωνάση σε βάθος 12 ετών θα ωφελήσει άμεσα περίπου 30.000 μαθητές.
Τα νέα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία θα λειτουργήσουν σε περιοχές με αυξημένες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο Κολωνός, η Κυψέλη, το Πέραμα, το Μενίδι, το Κορδελιό και άλλες, προσφέροντας ανακαινισμένες υποδομές και πρόσθετη στήριξη σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το πρόγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση των πρώτων έξι σχολείων έως τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ όλα τα σχολεία θα είναι πλήρως λειτουργικά μέχρι το 2026.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε τη σημασία της ενίσχυσης του δημόσιου σχολικού συστήματος, δηλώνοντας: “Στόχος μας είναι να δώσουμε στα παιδιά από τις πιο ευάλωτες περιοχές της χώρας την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση στην καλύτερη εκπαίδευση. Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία αποτελούν έναν νέο τύπο δημόσιου σχολείου, βασισμένο στην εμπειρία των πρότυπων σχολείων.”






Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημείωσε ότι η συνεργασία αυτή αυξάνει κατά 50% τον αριθμό των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων στη χώρα. Ο ίδιος ανέφερε ότι η διοίκηση των σχολείων θα γίνεται από εννεαμελή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ οι υποδομές των σχολείων θα είναι προσβάσιμες και σε μαθητές άλλων σχολικών μονάδων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, τόνισε: “Δεν υποκαθιστούμε το κράτος, αλλά το υποστηρίζουμε. Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία, δημιουργώντας σχολεία που θα αγαπηθούν από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.”
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του Ιδρύματος Ωνάση να συμβάλλει στη βελτίωση της ελληνικής κοινωνίας, επενδύοντας στο μέλλον των νέων.