Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Φινλανδία για τη σύνοδο Βορρά – Νότου, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λαπωνία, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνθήκες της περιοχής, τονίζοντας ότι ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
«Είναι πραγματικά χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Είναι η πρώτη φορά που κάνω δηλώσεις σε τέτοιες συνθήκες, μέσα στο χιόνι και το σκοτάδι», ανέφερε με χιούμορ. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Πέτερι Όρπο, για την πρόσκληση. «Είναι σημαντικό που χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, συζητούν από κοινού με τη Φινλανδία και τη Σουηδία για τις κρίσιμες προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε.
Στη σύνοδο συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και τον οικοδεσπότη Πέτερι Όρπο, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάγια Κάλας, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, και της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, με έμφαση στη συνεργασία Βορρά και Νότου, αλλά και στην ενίσχυση της συνοχής και της ασφάλειας εντός της Ε.Ε.