Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε άρθρο του στους Financial Times, τονίζει την ανάγκη για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, προκειμένου η ΕΕ να παραμείνει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις. Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η Ευρώπη, λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών απειλών, πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της, ιδίως μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αστάθεια στη Μέση Ανατολή.
Η πρόταση του πρωθυπουργού επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση της άμυνας, προτείνοντας την εξαίρεση των στρατιωτικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, αυτή η εξαίρεση θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα, χωρίς να επηρεάζουν τη δημοσιονομική τους αξιοπιστία και τις αγορές. Ο πρωθυπουργός προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των αμυντικών αναγκών της ΕΕ, σε ανάλογη βάση με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.
Το ζήτημα της χρηματοδότησης δεν είναι το μόνο που πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία παραμένει κατακερματισμένη και απαιτεί ενοποίηση και εξειδίκευση. Η δημιουργία κέντρων αριστείας και η ανάπτυξη νέων αμυντικών συστημάτων είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της άμυνας.
Ο Μητσοτάκης επαναλαμβάνει την ανάγκη για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας και άλλων μεγάλων αμυντικών πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν τη διατλαντική συνεργασία και την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Επιπλέον, σημειώνει ότι η στρατηγική αμυντική ένωση πρέπει να συνδέει άμεσα την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών, ενισχύοντας την αξιοπιστία των ρητρών αμοιβαίας άμυνας και αλληλεγγύης της ΕΕ.
Με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των γεωπολιτικών εξελίξεων, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το γεωπολιτικό διακύβευμα για την Ευρώπη είναι σήμερα υψηλότερο από ποτέ. Εάν η ΕΕ επιθυμεί να διατηρήσει την ειρηνική της θέση στον κόσμο, πρέπει να ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καταλήγει ο Μητσοτάκης, ενισχύοντας τη σημασία της στρατηγικής αμυντικής ενότητας.