Μάγδα Τσέγκου
Για την υγεία μας

Μαγνήσιο: Πόσο χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε την άνοια και να μη γεράσει το μυαλό

Η διατροφή μας έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου, και ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την προστασία του είναι το μαγνήσιο. Ένα μέταλλο που συνήθως συνδέουμε με τη ρύθμιση της λειτουργίας των μυών, των νεύρων, του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, το μαγνήσιο έχει αποδειχθεί ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών και στην προστασία του εγκεφάλου μας καθώς μεγαλώνουμε.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Εργαστήριο Νευροαπεικόνισης και Εγκεφάλου του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU), η αυξημένη πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην προστασία του εγκεφάλου από την άνοια και στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο European Journal of Nutrition, επιβεβαιώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να θωρακίσει τον εγκέφαλο από την άνοια.

Η μελέτη περιέλαβε πάνω από 6.000 υγιείς συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 40 έως 73 ετών. Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερα από 550 mg μαγνησίου καθημερινά είχαν έως και ένα χρόνο νεότερο εγκέφαλο από εκείνους που κατανάλωναν 350 mg την ημέρα, όταν έφταναν τα 55 τους χρόνια. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως οι μπανάνες, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, μπορούν να προσφέρουν τα απαιτούμενα επίπεδα αυτού του σημαντικού μετάλλου.

Η μελέτη αυτή ανέδειξε την ευεργετική επίδραση της αύξησης της πρόσληψης μαγνησίου στην υγεία του εγκεφάλου, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της συρρίκνωσης του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία. Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Khawlah Alateeq, από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου ANU, η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου κατά 41% θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου και σε καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Μια ιδιαίτερη παρατήρηση από τη μελέτη είναι ότι τα οφέλη του μαγνησίου στην προστασία του εγκεφάλου φαίνεται να είναι πιο έντονα για τις γυναίκες, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μαγνησίου, οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η μελέτη αυτή ενισχύει την ανάγκη για πρόληψη της άνοιας μέσω της διατροφής, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες για την άνοια τα τελευταία 30 χρόνια. Η δρ. Erin Walsh, συν-συγγραφέας της μελέτης, καταλήγει ότι η πρόληψη με την αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.

Related posts

Γιατί η σεξουαλική υγεία είναι σημαντική για την υγεία των γυναικών

Magdas News

Πώς να θωρακίσεις διατροφικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα εν όψη του χειμώνα!

Magdas News

Τι είναι η σαλμονέλα που εντοπίστηκε σε δίκτυο ύδρευσης στη Μαγνησία

Magdas News