magdasnews.gr
Τετ α τετ με την Μάγδα

Μαριάνθη Κάσδαγλη: Η ιστορία ζωής της πλοιάρχου που εμπνέει τις γυναίκες και κατακτά τις θάλασσες

Η πλοίαρχος Μαριάνθη Κάσδαγλη, μια από τις λίγες γυναίκες στην Ελλάδα που ακολουθούν αυτό το επάγγελμα, έδωσε συνέντευξη στο magdasnews.gr και τη Μάγδα Τσέγκου, μιλώντας για τη ζωή της και την επαγγελματική της πορεία, καθώς και τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε αυτό που έχει επιλέξει να κάνει.

Τι σας οδήγησε να επιλέξετε την καριέρα του πλοιάρχου και πώς ξεκινήσατε αυτή τη διαδρομή;

“Η διαδρομή αυτή ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία, στα 18 μου, όταν ναυτολογήθηκα πρώτη φορά σε φορτηγό πλοίο στην Κίνα, ως δόκιμος πλοίαρχος. Γενικά, μου άρεσε το ναυτικό, όταν το άκουγα σαν ιδέα. Βεβαία, έπαιξε ρόλο και το ότι θα είχα άμεσες οικονομικές απολαβές, καθώς προέρχομαι από μια πολύτεκνη οικογένεια.”

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά την εκπαίδευση σας ως πλοίαρχος;

“Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εκπαίδευση ως πλοίαρχος. Δεν υπάρχει σχολείο που σε εκπαιδεύει για Πλοίαρχος. Η μοναδική και αληθινή εκπαίδευση είναι στη πράξη όταν είσαι στο πλοίο, υπό αληθινές συνθήκες και από αυτά μαθαίνεις, αυτό είναι το πραγματικό σχολείο και η εκπαίδευση.”

Είστε από τις λίγες γυναίκες στην Ελλάδα που ακολουθούν αυτό το επάγγελμα; Νιώθετε ότι αντιμετωπίζετε στερεότυπα ή προκλήσεις λόγω φύλου;

“Η αλήθεια είναι ότι κάποιες φόρες νιώθω λίγο παραπάνω τα βλέμματα επάνω μου, αλλά από την άλλη θεωρώ ότι πλέον στις μέρες μας είναι κάτι ξεπερασμένο. Νιώθω όμορφα που προσπαθώ και έχω φτάσει μέχρι εδώ και το λέω με ταπεινότητα.”

Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή που έχετε ζήσει μέχρι σήμερα ως πλοίαρχος σε θαλαμηγό;

“Όλες οι στιγμές είναι ξεχωριστές, για εμένα. Είναι διάφορες στιγμές, που η καθεμιά μου έχει προσφέρει ξεχωριστά συναισθήματα. Της χαράς και της ικανοποίησης, όταν έχουμε συλλογικά καταφέρει σαν ομάδα κάτι και δεχόμαστε την επιβράβευση και αντίστοιχα την συγκίνηση όταν έχουμε  καταβάλει προσπάθεια για να σώσουμε κάτι.”

Ποιο ήταν το πιο συναρπαστικό ή απρόσμενο ταξίδι που έχετε κάνει με θαλαμηγό;

“Η αλήθεια είναι ότι έχω κάνει αρκετά και διάφορα ταξίδια. Θα έλεγα αυτά του εξωτερικού, στην Καραϊβική, Ισλανδία, Ερυθρά Θάλασσα, Κανάλι του Παναμά , είναι μερικά από αυτά που ξεχωρίζω .”

Πώς είναι η καθημερινότητα σε μια θαλαμηγό; Τι περιλαμβάνουν τα καθήκοντά σας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού;

“Το πιο βασικό καθήκον ενός πλοιάρχου είναι να διασφαλίζει την ασφάλεια πληρώματος, επιβατών και σκάφους κάθε λεπτό της ώρας. Όποτε δεδομένου αυτού, αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ωράρια.”

Ποιες είναι οι βασικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας πλοίαρχος σε θαλαμηγό και πώς τις αναπτύξατε;

“Βασικές δεξιότητες, είναι να υπάρχει αντίληψη, να προβλέπονται, έστω κάποιες καταστάσεις και να γίνονται οι σωστοί και οι κατάλληλοι χειρισμοί στις κινήσεις του, να είναι δίκαιος, να διοικεί σωστά, με γνώμονα την ασφάλεια πάντα. Και φυσικά, η όλη διαχείριση μεταξύ πληρώματος, επιβατών και εξωτερικών παραγόντων, που έχουν άμεση σχέση.”

Έχετε συναντήσει ποτέ καταστάσεις όπου χρειάστηκε να πάρετε δύσκολες αποφάσεις στο πλοίο; Μπορείτε να μας περιγράψετε μία τέτοια στιγμή;

“Θα σας αναφέρω τις πιο light καταστάσεις. Να μην ακολουθήσω την επιθυμία των καλεσμένων μας, να πλεύσουμε σε μέρος οπού επιθυμούσαν, λόγω καιρικών καταστάσεων. Οπότε και δεν πλεύσαμε!             Να έχει παρουσιαστεί τεχνικό θέμα, επί του ναύλου με καλεσμένους, οπού έπρεπε να το διαχειριστώ ανάλογα, για να μην υπάρξει δυσαρέσκεια. Οι αποφάσεις μου σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν και είναι πάντα, πως συνεχίζουμε, εφόσον δεν επηρεάζεται η αξιοπλοΐα και η ασφάλεια.”

Υπάρχει κάποιος  μύθος ή ιστορία που σας έχει επηρεάσει ως πλοίαρχο;

“Ναι! Ότι αυτό δεν γίνεται, δεν μπορείς, είναι δύσκολο. Θεωρώ, ότι με την κατάλληλη ομάδα, είναι εφικτά. Φυσικά, είναι και το κατά πόσο πιστεύεις στον εαυτό σου.”

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές που έχετε παρατηρήσει στη ναυτιλία κατά τη διάρκεια της καριέρας σας;

“Στη ναυτιλία. Είναι το shipping industry, από εκεί δηλαδή που ξεκίνησα. Θα έλεγα ότι μια αλλαγή όσο άφορα τη ναυτιλία, είναι ότι πληθαίνουν οι γυναίκες στο χώρο αυτό. Τώρα το yachting Industry, οπού φυσικά υπάρχουν βάσεις ναυτοσύνης, αλλά είναι κάτι διαφορετικό.”

Τι συμβουλή θα δίνατε σε μια νεαρή γυναίκα που θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα του πλοιάρχου;

“Θα της έλεγα πως θα χρειαστεί να έχει τεράστια υπομονή και ότι θα υπάρξουν φόρες, που τα όρια της και οι αντοχές της, θα δοκιμασθούν και ενδεχομένως, να χρειαστεί να ξεπεραστούν. Να παραμείνει δυνατή.”

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος στον κόσμο που έχετε επισκεφτεί με τη θαλαμηγό και γιατί;

“Θα ήθελα να πω, πως πραγματικά σαν την ομορφιά της χωράς μας, δεν υπάρχει. Αλλά, αν θα επέλεγα κάτι από εξωτερικό, θα έλεγα Καραϊβική και πιο συγκεκριμένα Κούβα.”

Πώς διαχειρίζεστε την ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και καριέρας, δεδομένης της απαιτητικής φύσης του επαγγέλματός σας;

“Αν υπάρχει θέληση, κατανόηση και αγάπη, κυλάνε όλα μια χαρά και ισορροπούν. Προσωπικά, τουλάχιστον, θεωρώ ότι το σωστό και λογικό, είναι να υπάρχουν εξ’ αρχής οι σωστές προτεραιότητες και ανάλογα προχωράς.”

Πώς σας βοήθησε η μόρφωσή σας στην επαγγελματική σας πορεία και ποια μαθήματα θεωρείτε πιο σημαντικά για τη δουλειά σας;

“Στη ζωή υπάρχει η καθωσπρέπει μόρφωση του σχολείου και υπάρχει και η μόρφωση του σχολείου της ζωής  που θα σε κάνει αντίστοιχα να είσαι ένας σωστός άνθρωπος και με αυτό να λειτουργήσεις και στον επαγγελματικό σου χώρο. Όσο άφορα, την εργασία μου, υπάρχουν μαθήματα που κάνουμε στο σχολή σαφώς, αλλά αυτό είναι στη θεωρία, γιατί οι πραγματικές γνώσεις, που θα σου δώσουν και την αντίστοιχη εμπειρία να προχωρήσεις στο χώρο είναι στην πράξη, επάνω στο πλοίο.”

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Βλέπετε τον εαυτό σας να συνεχίζει να εργάζεται σε θαλαμηγό ή έχετε άλλα όνειρα;

“Γενικά, είμαι από τα 18 μου στο χώρο αυτό, θεωρώ με κάθε ταπεινότητα, ότι έχω φτάσει το ανώτερο σκαλί ιεραρχικά, οπού υπάρχει. Σίγουρα, ως άνθρωποι κάθε φορά που καταφέρνουμε έναν στόχο, θα θέσουμε έναν άλλο και αυτό γίνεται ένας φαύλος κύκλος. Στην παρούσα φάση, το προχωράω ανά βδομάδα, δεδομένου ότι είμαι εν ενεργεία σε σκάφος με πλοιαρχία. Γενικά, απλά θέλω να εργάζομαι, αλλά να είμαι και καλά. Γιατί, κάποιες φόρες το κυνήγι της δόξας-καριέρας, σε πηγαίνει πίσω σε άλλους τομείς.”

Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν μαθαίνουν ότι είστε πλοίαρχος σε θαλαμηγό; Υπάρχει κάποιο σχόλιο ή αντίδραση που σας έχει μείνει αξέχαστη;

“Η αλήθεια είναι, πως όταν τυγχάνει να μη με γνωρίζουν και τους λέω, εντυπωσιάζονται θετικά, με επιβραβεύουν και εγώ απλά παραμένω ταπεινή.”

Έχετε κάποια ιδιαίτερη ρουτίνα ή τελετουργία πριν από κάθε ταξίδι για να προετοιμαστείτε ψυχολογικά και σωματικά;

“Δεν θα το έλεγα, γιατί ακριβώς πριν από κάθε ταξίδι, υπάρχει αρκετή δουλειά για να προετοιμαστούμε. Είναι πολλές οι ευθύνες που περνάνε από εμένα (και αντίστοιχα η οποία κύρωση) και πρέπει να είναι όλα στην εντέλεια και στο yachting η παραμικρή λεπτομέρεια έχει ιδιαίτερη σημασία και θα το προσέξουν, ιδιαιτέρως οι καλεσμένοι μας.”

Πώς διαχειρίζεστε το άγχος ή την πίεση σε καταστάσεις όπου τα πράγματα μπορεί να μην πηγαίνουν όπως τα σχεδιάζετε;

“Με ψυχραιμία, σκέψη και συγκέντρωση. Το παν είναι να μη χάσεις τον έλεγχο, σε ο, τι και αν γίνεται, γιατί εκεί μετά ψυχολογικά «θα έχεις χάσει το παιχνίδι.”

Υπάρχει κάποιο όραμα ή φιλοσοφία που ακολουθείτε στη δουλειά σας ως πλοίαρχος και που σας καθοδηγεί καθημερινά;

“Ναι!  Να είμαι ψυχικά υγιής, γιατί αυτό επηρεάζει όλο τον κόσμο, ανάλογα. Να είμαι δίκαιη, αλλά να υπάρχουν και όρια. Και να προφυλάσσω όλο τον κόσμο, από κίνδυνους.”

Πώς βλέπετε την εξέλιξη της τεχνολογίας στη ναυτιλία; Πιστεύετε ότι οι νέες τεχνολογίες θα αλλάξουν τον ρόλο του πλοιάρχου στο μέλλον;

“Σίγουρα! Και θεωρώ ότι το έχουν κάνει ήδη, ειδικά στα πιο μεγάλα εμπορικά ή κρουαζιερόπλοια. Το θέμα είναι να γνωρίζεις να τα χειρίζεσαι, ανάλογα. Αν και όπως λένε, το «παλιό» είναι και αυτό ένα κάλο «σχολείο», όπως ξεκίνησα και εγώ, με κάθε σύνεση.”

Related posts

H Βίκυ Παπαλουκά μιλάει για πρώτη φορά για τον πολιτικό που της έκλεψε την καρδιά

News Room M

Τίνα Μεσσαροπούλου:Η ζωή της, η καριέρα, τα φοιτητικά χρόνια στην Αγγλία, η γνωριμία της με τον σύζυγό της και η φιλία τους με το ζεύγος Ρουσόπουλου

News Room M

Χρήστος Βολικάκης: Ο δρόμος προς την κορυφή είναι γεμάτος στερήσεις, θυσίες, χαμένη νιότη και μετρημένη ζωή

News Room M