Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του κονκλαβίου στο Βατικανό, με τους 133 καρδινάλιους να μην καταλήγουν σε νέο Πάπα. Λίγο μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδος), μαύρος καπνός βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, δείχνοντας πως η ψηφοφορία απέβη άκαρπη.
Η διαδικασία ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης με την παραδοσιακή φράση Extra omnes, σηματοδοτώντας το κλείσιμο των θυρών της παρεκκλησίας και την έναρξη της μυστικής διαδικασίας. Οι εκλέκτορες ορκίστηκαν εμπιστευτικότητα πριν ριχτούν στην απαιτητική διαδικασία εκλογής του διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου.
Η ψηφοφορία διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν. Σύμφωνα με αναλυτές, η καθυστέρηση ίσως οφείλεται στην απειρία κάποιων καρδιναλίων, αλλά και στον πολυεθνικό χαρακτήρα της συνόδου — εκπρόσωποι από 71 χώρες, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά συμμετέχουν χώρες όπως το Νότιο Σουδάν και η Παπούα Νέα Γουινέα.
Αύριο αναμένονται έως τέσσερις νέες ψηφοφορίες. Ιστορικά, Πάπες έχουν εκλεγεί σε αντίστοιχες φάσεις: ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ το 2005 στην τέταρτη και ο Φραγκίσκος το 2013 στην πέμπτη ψηφοφορία.
Πάνω από 45.000 πιστοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, περιμένοντας με προσευχή το πολυπόθητο λευκό καπνό. Για τον έξω κόσμο, ο καπνός παραμένει η μόνη ένδειξη για την πορεία του κονκλαβίου.
Η Τίνα Μπίτι, πρώην καθηγήτρια Καθολικών Σπουδών, σχολίασε στο BBC πως η διαδικασία ίσως ήταν πιο δύσκολη για τους νεότερους καρδιναλίους, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει πολλή σύγχυση» στις συζητήσεις που προηγήθηκαν.
Η αυριανή ημέρα θεωρείται κρίσιμη. Οι πιθανότητες να εκλεγεί ο νέος Πάπας αυξάνονται, ωστόσο η εκλογή παραμένει ανοιχτή υπό το βλέμμα της “Τελικής Κρίσης” του Μιχαήλ Άγγελου.