magdasnews.gr
People & Politics

Με 120 δήμους ξεκινά ο Κωνσταντάτος στις 29 Μαΐου το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων

Με επιστολή του ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης και επικεφαλής του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων, Γιάννης Κωνσταντάτος, ενημερώνει για την πρώτη Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων στην οποία θα δώσουν το παρών 120 Δήμοι – Ιδρυτές από όλη την Ελλάδα, στις 29 Μαΐου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Προτύπου Αυτοδιοικητικού Κεντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας του ΣΠΑΥ.

Η επιστολή:

Επιστολή Γιάννη Κωνσταντάτου

Προέδρου Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Ελ.Δ.Α.Π.

Ά Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων με την παρουσία 120 Δήμων – Ιδρυτών από όλη την Ελλάδα.

Εγκαίνια του Προτύπου Αυτοδιοικητικού Κεντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας του ΣΠΑΥ.

Αγαπητές/οί συνάδελφοι,

Με μεγάλη ικανοποίηση σας ενημερώνω ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την εγγραφή του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ (Ελ.Δ.Α.Π.) στο Γ.Ε.ΜΗ.

Αποφάσεις ένταξης στο ΕλΔΑΠ έλαβαν 98 Δήμοι, ενώ αναμένονται περίπου 20 ακόμη τις επόμενες ημέρες.

Επειδή καθημερινά όλο και περισσότεροι Δήμοι αιτούνται ένταξη στο Ελ.Δ.Α.Π., το Καταστατικό που υποβλήθηκε για έγκριση περιλαμβάνει τους πρώτους 93 φορείς που έχουν ήδη υπογράψει το Καταστατικό, αλλά και οι επόμενοι θα μπορούν να εντάσσονται στο Ελ.Δ.Α.Π., με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και έγκριση της γενικής συνέλευσης των μελών.

Η Α΄ Γενική Συνέλευση προγραμματίζεται για τις 29 Μαΐου 2024. Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν σε αυτή, είναι :

i. Εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελ.Δ.Α.Π..

Η εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου θα γίνει με βάση τη διαδικασία που είναι εγκεκριμένη από το Καταστατικό και κατά την επιλογή των μελών του θα γίνει προσπάθεια να εκπροσωπηθούν όλες οι περιοχές της χώρας και όλες οι κατηγορίες των Δήμων (ορεινοί, νησιωτικοί, αγροτικοί, αστικοί, κ.λπ. Θα λάβετε νέο email που θα σας ενημερώνει για την ημερήσια διάταξη.

ii. Παρουσίαση του πρώτου σχεδίου δράσης του Ελ.Δ.Α.Π..

Θα παρουσιαστεί το σχέδιο δράσης του Ελ.Δ.Α.Π. όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα με βάση τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το ερωτηματολόγιο που διακινήθηκε ειδικά για αυτό το σκοπό. Έχουν ανταποκριθεί περίπου το 30% των μελών του Ελ.Δ.Α.Π., ωστόσο για την συγκέντρωση των δεδομένων που είναι απαραίτητα προκειμένου το σχέδιο δράσης που εκπονείται να είναι ολοκληρωμένο και αντιπροσωπευτικό των αναγκών των μελών μας, κρίνεται αναγκαίο να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο όλα τα μέλη. Για το λόγο αυτό, παρακαλώ πολύ να συντονίσετε τις υπηρεσίες σας ώστε να δοθούν εγκαίρως στους συνεργάτες μας τα σχετικά στοιχεία.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι:

Πρώτο μας μέλημα είναι κάθε δήμος να διαθέτει το δικό του Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών, σύμφωνα με τις δικές του ιδιαιτερότητες ώστε να μην καλύπτεται μόνο από το ενιαίο μοντέλο που συχνά τον αφήνει έκθετο. Για να γίνει αυτό, προχωρούμε στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των αναγκών των Δήμων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Είναι πολύ σημαντικό, να έχουμε μια καλή καταγραφή και επεξεργασία των τοπικών δεδομένων, να αποτυπώσουμε σωστά τα προβλήματα, να τεκμηριώσουμε τις ανάγκες και να θέσουμε τις προτεραιότητες. Από την ανάλυση και οργάνωση αυτών των πληροφοριών, προκύπτουν οι πρώτες δράσεις του Δικτύου.

Έτσι θα καταφέρουμε να συντάξουμε τεκμηριωμένα αιτήματα και να διεκδικήσουμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το ερωτηματολόγιο προς συμπλήρωση: https://questsurveys.questionpro.com/edap (ΕΔΩ)

iii. Παρουσίαση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.

Το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής καθώς και το βασικό της εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Το ΣΕΔΕ θέτει ανώτατο όριο στις ποσότητες CO2 που μπορούν να εκπέμπουν η βιομηχανία και οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο συνολικός όγκος των επιτρεπόμενων εκπομπών διανέμεται σε εταιρίες με τη μορφή δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών CO2, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν και αντικείμενο συναλλαγής.

To Ελ.Δ.Α.Π. θα αιτηθεί ειδική ρύθμιση διεκδικώντας μερίδιο των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για τους δήμους – μέλη του.

Το Σχέδιο Δράσης του Ελ.Δ.Α.Π. και το ΣΕΔΕ θα παρουσιαστούν από εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες του Ελ.Δ.Α.Π..

Ο βασικός μας στόχος είναι ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί, να χτίσουμε τις πόλεις μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις, να μειώνουμε δραστικά τον κίνδυνο των καταστροφών και να δυναμώσουμε τόσο, προκειμένου οι κοινωνίες μας να είναι επιτέλους ασφαλείς και ανθεκτικές.

Της Α’ Γενικής Συνέλευσης θα προηγηθούν τα εγκαίνια του Πρότυπου Αυτοδιοικητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας του Σ.Π.Α.Υ., στα οποία είναι καλεσμένος ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και πλήθος δημόσιων φορέων από τους οποίους αναμένουμε να υποστηρίξουν το Ελ.Δ.Α.Π..

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 12:00 και η Γενική Συνέλευση στις 13:00, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης, Μπουμπουλίνας 3, Αργυρούπολη (150μ. από το Μετρό Αργυρούπολης).
Θεωρώ αναγκαία τη συμμετοχή όλων των μελών προκειμένου να αποτελέσουμε μια ισχυρή ομάδα πίεσης με ομοψυχία και αποτελεσματικότητα στους στόχους μας.

Ιωάννης Κωνσταντάτος

Πρόεδρος Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Ελ.Δ.Α.Π.

Πρόεδρος Σ.Π.Α.Υ.

Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης

Σχετικές αναρτήσεις

Μας τρέλανε όλους! Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκάλυψε ποιο είναι το γούρι του – Δεν φαντάζεσαι τι είπε!

News Room A

Δείτε τι γράφουν οι Dean και Dan για τον “αγαπημένο τους φίλο” Σταύρο Δογιάκη

News Room A

Αυτοί είναι όλοι οι Έλληνες υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Πόσοι μπορούν να εκλεγούν

Newsroom