magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Μελάνωμα: Ο επιθετικός καρκίνος του δέρματος – Μπορεί να προληφθεί;

Η άπλετη ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με την καλοκαιρία και τις υψηλές θερμοκρασίες μας κάνουν να εκθέτουμε το πρόσωπο και το σώμα μας περισσότερο στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Επιπλέον, η μόδα του ηλιοκαμένου δέρματος, δυστυχώς, ωθεί γυναίκες και άνδρες στο μαύρισμα με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Όμως θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με την μεγάλη επικινδυνότητα αυτής της συνήθειας καθώς μεγάλος αριθμός ατόμων χάνει τη ζωή του κάθε χρόνο εξαιτίας του μελανώματος, του κακοηθέστερου καρκίνου του δέρματος.

Ενημέρωση κι αφύπνιση κατά του Μελανώματος

Η Εβδομάδα Μελανώματος και κατά του Καρκίνου του Δέρματος, που έχει καθιερωθεί κάθε Μάιο, έχει ως κύριο στόχο να αφυπνιστούν όλοι για τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας και να ενημερωθούν για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του μελανώματος. Σχετικά με το πρόβλημα αυτό, ο πλαστικός χειρουργός κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος αναφέρει: «Η έγκαιρη διάγνωση του
καρκίνου του δέρματος είναι σημαντική και τις περισσότερες φορές σωτήρια για την υγεία και ζωή του ασθενούς. Το θετικό είναι ότι η αρχική διάγνωση είναι σχετικά εύκολη για τον έμπειρο ειδικό ιατρό, που μπορεί να κρίνει επισκοπικά πόσο επικίνδυνος ή όχι μπορεί να είναι ένας σπίλος. Είναι επομένως κρίμα να πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι από μία πάθηση, η οποία θα μπορούσε εύκολα να θεραπευτεί
πλήρως, όταν την αντιμετωπίζουμε άμεσα στα πρώιμα στάδιά της».

Μελάνωμα, ο επιθετικός καρκίνος του δέρματος

Το μελάνωμα είναι ο επιθετικότερος και κακοηθέστερος καρκίνος του δέρματος κι εμφανίζεται συνήθως ως ένας μαύρος σπίλος (ελιά), ο οποίος έχει ακανόνιστα όρια, είναι επίπεδος και μεγαλώνει γρήγορα, χωρίς όμως αυτά τα στοιχεία να είναι απόλυτα. «Ο βασικός κανόνας, που κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει στο μυαλό του, είναι ότι οποιαδήποτε βλάβη του δέρματος μεταβάλλεται σε χρώμα, σχήμα, μέγεθος, είναι ύποπτη για κακοήθεια και πρέπει χωρίς καθυστέρηση να ζητηθεί η εξέταση από έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο» τονίζει εμφατικά ο κ. Χριστόπουλος. Το «άμεσα» και «χωρίς καθυστέρηση» είναι σημαντικά στοιχεία που πρέπει να τονιστούν σε αυτήν την περίπτωση καθώς το μελάνωμα είναι ένας καρκίνος που εξελίσσεται γρήγορα και μπορεί να δώσει μεταστάσεις μέσα σε σύντομο σχετικά διάστημα.

Άλλοι λόγοι αφαίρεσης ενός σπίλου

Εκτός από την υποψία κακοήθειας, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε αφαίρεση ενός σπίλος. Τέτοιες περιπτώσεις, εκτός από τους αισθητικούς λόγους, είναι όταν ο σπίλος βρίσκεται σε περιοχές όπου τραυματίζεται συχνά (πχ στο πρόσωπο κατά το ξύρισμα, στο λαιμό από κοσμήματα ή από το κολάρο του πουκαμίσου, στη μέση στο σημείο της ζώνης,) ή
όταν βρίσκεται σε παλάμες ή πέλματα. Σε κάποιες περιπτώσεις το μέγεθος του σπίλου μπορεί να είναι λόγος αφαίρεσης.

Η Εβδομάδα Μελανώματος και κατά του Καρκίνου του Δέρματος έχει ως κύριο στόχο να αφυπνιστούν όλοι για τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακήςακτινοβολίας και να ενημερωθούν για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του μελανώματος. Σχετικά με το πρόβλημα αυτό, ο πλαστικός χειρουργός κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος αναφέρει: «Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος είναι σημαντική και τις περισσότερες φορές σωτήρια για την υγεία και ζωή του ασθενούς»
Η Εβδομάδα Μελανώματος και κατά του Καρκίνου του Δέρματος έχει ως κύριο στόχο να αφυπνιστούν όλοι για τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας και να ενημερωθούν για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του μελανώματος. Σχετικά με το πρόβλημα αυτό, ο πλαστικός χειρουργός κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος αναφέρει: «Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος είναι σημαντική και τις περισσότερες φορές σωτήρια για την υγεία και ζωή του ασθενούς»

Θεραπεία μελανώματος σε αρχικό στάδιο

Είναι σημαντικό ο γενικός πληθυσμός, γυναίκες και άνδρες, να ενημερωθεί για την αναγκαιότητα της άμεσης εκτίμησης, διάγνωσης και αφαίρεσης ενός ύποπτου σπίλου, που έχει υψηλές πιθανότητες μελανώματος. «Ο καθένας πρέπει να ενημερωθεί και να καταλάβει ότι ο καρκίνος του δέρματος, εάν αφαιρεθεί σε αρχική φάση, θεραπεύεται» αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός κ. Χριστόπουλος. Σε
αντίθετη περίπτωση, μερικοί μήνες καθυστέρησης μπορεί να σημαίνουν από μία πολύ μεγάλη διαδικασία έως ακόμα και την απώλεια της ζωής του ατόμου, με μεταστάσεις που δίνονται σε σύντομο διάστημα.

Πρόληψη μελανώματος

Πριν καταφύγουμε στην αφαίρεση ενός σπίλου, είναι αναγκαία η πρόληψη με αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο ή γενικότερα σε υπεριώδη ακτινοβολία (solarium κτλ), χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας και επαγρύπνηση όταν εμφανιστεί κάποιος ύποπτος σπίλος με άμεση αναζήτηση διάγνωσης από έναν ειδικό (πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο).

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – Πλαστικός Χειρουργός

Ο Αθανάσιος Χριστόπουλος είναι πλαστικός χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου
Πλαστικής Χειρουργικής «Αισθητική Ανάπλαση» κι Επιστημονικός Διευθυντής του
Advanced Plastic Surgery & Laser Clinic στο Dubai.

Περισσότερες πληροφορίες στο site: https://spiloi.gr/

E-mail: [email protected]

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2106985678

Σχετικές αναρτήσεις

Ποια νοσήματα προκαλούνται από αλλοιωμένα τρόφιμα

Newsroom

Ποιες βιταμίνες χρειάζεστε για το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σε ποιες τροφές υπάρχουν

News Room A

Τι αποκαλύπτει για την υγεία σας, το πόσο γρήγορα σηκώνεστε από την καρέκλα

News Room A