Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει και τα ζαχαροπλαστεία γεμίζουν τις βιτρίνες τους με γιορτινές λιχουδιές, όπως τα παραδοσιακά μελομακάρονα.
Κατά τη διάρκεια των γιορτών, τα γλυκά αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές, γεμίζοντας τις κουζίνες με τα αρώματά τους και προσφέροντας μια ζεστή, γλυκιά ατμόσφαιρα σε κάθε σπίτι. Οι φούρνοι γεμίζουν με τις παραδοσιακές συνταγές για δίπλες και κουραμπιέδες, ενώ τα πιο μοντέρνα ζαχαροπλαστεία δεν φοβούνται να πειραματιστούν με νέες γεύσεις και συνδυασμούς για πανετόνε και τσουρέκια. Παρ’ όλα αυτά, τα μελομακάρονα παραμένουν αδιαμφισβήτητοι βασιλιάδες των Χριστουγέννων.
Αν και πολλοί προτιμούν να τα αγοράσουν έτοιμα, κανένα έτοιμο μελομακάρονο δεν συγκρίνεται με το χειροποίητο. Όταν φτιάχνονται με εκλεκτές πρώτες ύλες, όπως το μέλι και τα καρύδια, η γεύση απογειώνεται. Η παρασκευή τους όμως απαιτεί τεχνική και προσοχή για να καταφέρουμε να πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα.
Η αείμνηστη Βέφα Αλεξιάδου, η αγαπημένη μας μαγείρισσα, είχε μοιραστεί μέσω του Facebook χρήσιμα μυστικά για τέλεια μελομακάρονα, τα οποία ακολουθούνταν από όλους για να επιτευχθεί η γευστική τους τελειότητα.
8+1 χρήσιμα tips για τέλεια μελομακάρονα από τη Βέφα Αλεξιάδου:
- Μην τα ζυμώσετε! Ανακατέψτε απλά με το κουτάλι για να ενωθούν τα υλικά.
- Κόβουμε τα μελομακάρονα σε πάχος 1 εκ. με κουπ-πατ.
- Ψήνουμε μέχρι να πάρουν ένα βαθύ καστανοχρώμα – ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο.
- Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά μόνο μετά την αφαίρεση του αφρού, για να μην καραμελώσει.
- Περιχύνουμε το βραστό σιρόπι στα μελομακάρονα αμέσως μετά το ψήσιμο.
- Αναποδογυρίζουμε τα μελομακάρονα 2 ώρες μετά για να απορροφήσουν όλο το σιρόπι.
- Χρησιμοποιούμε χοντροκομμένα καρύδια για το γαρνίρισμα.
- Ζυγίζουμε τα υλικά με ακρίβεια για το καλύτερο αποτέλεσμα.
- Το κανελογαρίφαλο το χρησιμοποιούμε στο πασπάλισμα με καρύδι, για φρέσκο και έντονο άρωμα.
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, το αποτέλεσμα θα είναι γευστικά άρτιο και ανεπανάληπτο!
Συνταγή για μελομακάρονα της Βέφας Αλεξιάδου: (Για 40-50 μελομακάρονα)
Υλικά για τη ζύμη:
- 1½ κούπες λάδι
- ½ κούπα μαγειρικό λίπος
- ¾ κούπας χυμό πορτοκαλιού
- ¼ κούπας κονιάκ
- 2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι σόδα
Υλικά για το σιρόπι:
- 2 κούπες μέλι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
Υλικά για το γαρνίρισμα:
- 1½ κούπες ψιλοκομμένα καρύδια
- 1 κουταλάκι κανέλα
- ½ κουταλάκι γαρίφαλο
Εκτέλεση:
- Χτυπήστε τα πρώτα έξι υλικά στο μίξερ για 4 λεπτά.
- Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε τα με τα υγρά.
- Πλάστε τη ζύμη σε διάφορα σχήματα ή κόψτε με κουπ-πατ.
- Ψήστε στους 175°C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βράστε το σιρόπι για 5 λεπτά και περιχύστε τα μελομακάρονα.
- Αφήστε τα να απορροφήσουν το σιρόπι και αναποδογυρίστε τα.
- Πασπαλίστε με καρύδια, κανέλα και γαρίφαλο.
- Διατηρούνται εκτός ψυγείου για ένα μήνα ή στην κατάψυξη για ένα χρόνο.