Μάγδα Τσέγκου
Για την υγεία μας

Μηνιγγίτιδα: Ποιο είδος μπορεί να οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια – SOS από τους ειδικούς

Μηνιγγίτιδα: Ποιο είδος μπορεί να οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια - SOS από τους ειδικούς

Η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα είναι μία από τις πιο επικίνδυνες και απρόβλεπτες μορφές της νόσου, όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μετά την τραγική περίπτωση του 20χρονου φοιτητή στην Πάτρα, που έφυγε από τη ζωή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα λόγω αυτής της ασθένειας.

Η Παγώνη τονίζει ότι η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία, με τον ασθενή να καταλήγει σε οργανική ανεπάρκεια μέσα σε λίγες ώρες, παρά την άμεση ιατρική παρέμβαση.

Αναφερόμενη στην περίπτωση του φοιτητή, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξηγεί ότι, παρά την ταχεία και σωστή αντίδραση των γιατρών, η ασθένεια ήταν τόσο επιθετική που δεν άφησε περιθώρια για να ληφθούν μέτρα πριν η κατάσταση του ασθενούς επιδεινωθεί δραματικά. «Όταν λέμε κεραυνοβόλος λοίμωξη, σημαίνει ότι δεν προλαβαίνεις τίποτα. Ούτε φάρμακα, ούτε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας την ακραία ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η νόσος.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ότι τα συμπτώματα της κεραυνοβόλου μηνιγγίτιδας είναι δύσκολο να διαγνωστούν από τον μέσο άνθρωπο, καθώς μοιάζουν με αυτά άλλων ασθενειών. Ωστόσο, η εμφάνιση πυρετού, πονόλαιμου, φωτοφοβίας και δυσκαμψίας είναι κοινά σημάδια που πρέπει να παρακολουθούνται με προσοχή. Αν και η μηνιγγίτιδα είναι μια νόσος που αντιμετωπίζεται συχνά, η κεραυνοβόλος μορφή της απαιτεί άμεση και εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα.

Επιπλέον, η Παγώνη αναφέρει ότι το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας μπορεί να βελτιώσει την κλινική εικόνα, αλλά δεν εγγυάται ότι δεν θα συμβεί η νόσος. Η χρήση των εμβολίων συντελεί στη μείωση των επιπλοκών και της σοβαρότητας, αλλά η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού δεν αποκλείει την εμφάνιση της νόσου. Η χημειοπροφύλαξη και η ιχνηλάτηση των στενών επαφών είναι επίσης κρίσιμες για την αποτροπή της εξάπλωσης της λοίμωξης, όπως συνέβη με τους υπόλοιπους φοιτητές στην Πάτρα.

Η κατάσταση στην Πάτρα, μετά το θλιβερό περιστατικό, έχει προκαλέσει ανησυχία. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξήγησε ότι είναι ακόμα νωρίς για να γίνουν ακριβή συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης της ασθένειας. Ωστόσο, η ιχνηλάτηση και οι εξετάσεις θα αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς συνέβη η μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι το πανεπιστήμιο της Πάτρας έκλεισε για λίγες μέρες για να στηρίξει ψυχολογικά τους υπόλοιπους φοιτητές, οι οποίοι ζουν με την αβεβαιότητα και το άγχος από την έκταση του περιστατικού.

Related posts

Ανησυχείς αν κάποιος δικός σου περνάει κατάθλιψη; Τσέκαρε αυτά τα 6 σημάδια

News Room M

«Τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το Πρωινό σου», γράφει η Μαρία Ζερβού

Magdas News

Αλτσχάιμερ: Εγκρίνεται από τον ΕΜΑ νέο φάρμακο που καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου

News Room A