magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Μυστηριώδης εγκεφαλική ασθένεια χτυπά τους νέους;

Μυστήριο προκαλεί στην ιατρική κοινότητα η αποκάλυψη ενός επιστήμονα από τον Καναδά ο οποίος, όπως μετέδωσε ο Guardian σε ρεπορτάζ του, του απαγορεύτηκε να ερευνήσει μία άγνωστη εγκεφαλική ασθένεια που εμφάνισαν περισσότερα από 200 άτομα.

Και λίγες ημέρες μετά ο Guardian φανέρωσε πως και δεύτερος Καναδός επιστήμονας ισχυρίζεται ότι η έρευνά του για τη μυστηριώδη νευρολογική πάθηση απαγορεύτηκε.

Είναι ο δεύτερος ομοσπονδιακός επιστήμονας που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σταμάτησε σκόπιμα την έρευνα και λέει ότι ο αριθμός των περιπτώσεων είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι έχει αναγνωρίσει η κυβέρνηση.

Ο Βάις είναι επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών, Ψυχικής Υγείας και Εθισμού στα Καναδικά Ινστιτούτα Ερευνών Υγείας και μέλος του Canadian Medical Hall of Fame για την έρευνά του στη νευρογένεση, τη διαδικασία με την οποία δημιουργούνται νευρώνες στον εγκέφαλο, η οποία έχει ανοίξει δρόμους για τη θεραπεία διαφόρων εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου, όπως η νόσος του Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που διέρρευσε και είδε ο Guardian, ο καθηγητής Σάμιουελ Βάις, νευροεπιστήμονας που εργάζεται για την καναδική ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας, έγραψε ότι η κυβέρνηση είχε σκόπιμα περιορίσει την αναζήτηση εξήγησης.

«Την άνοιξη του 2021 αισθανόμουν απίστευτα αισιόδοξος ότι μια συνολική κυβερνητική προσπάθεια για τη διαλεύκανση του μυστηρίου ήταν στα χαρτιά. Ωστόσο, σε σύντομο χρονικό διάστημα η επιστημονική προσπάθεια τερματίστηκε κατόπιν αιτήματος της ομοσπονδιακής και επαρχιακής κυβέρνησης», έγραψε ο Βάις στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη τον Μάιο.

«Δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο να υπονοήσω ή να υποδείξω ποιος ή γιατί – αρκεί να πω ότι ήμασταν έτοιμοι να επιστρατεύσουμε τόσο οικονομικούς όσο και ανθρώπινους επιστημονικούς πόρους για την αντιμετώπιση του μυστηρίου, αλλά απορρίφθηκαν» συνέχισε.

Δεν είναι σαφές σε ποιον εστάλη το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Καταλήγει με τον Βάις να ζητάει ειλικρινή «συγγνώμη». «Το μόνο που μπορώ να προσφέρω είναι η ειλικρινής “συγγνώμη” μου για την κακή μας ανταπόκριση στη μυστηριώδη ασθένεια – και η ελπίδα μου να μην υποφέρετε πάρα πολύ. Εσείς και οι άλλοι 350 που έχουν πληγεί αξίζετε πολύ περισσότερα».

Τι είναι γνωστό για αυτή την ασθένεια

Οι υγειονομικές αρχές του New Brunswick προειδοποίησαν το 2021 ότι περισσότεροι από 40 κάτοικοι έπασχαν από ένα πιθανό άγνωστο νευρολογικό σύνδρομο, με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της εκφυλιστικής εγκεφαλικής διαταραχής Creutzfeldt-Jakob. Τα συμπτώματα αυτά ήταν ποικίλα και δραματικά: σε ορισμένους ασθενείς άρχισαν να τρέχουν σάλια και άλλοι ένιωθαν σαν να σέρνονται έντομα στο δέρμα τους.

Ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο, μια ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας που δημιουργήθηκε από την επαρχία διαπίστωσε ότι η ομάδα των ασθενών είχε πιθανότατα υποστεί λανθασμένη διάγνωση και έπασχε από γνωστές ασθένειες όπως ο καρκίνος και η άνοια.

Η επιτροπή και η κυβέρνηση του New Brunswick αμφισβήτησαν επίσης το έργο του νευρολόγου Alier Marrero, στον οποίο αρχικά παραπέμφθηκαν δεκάδες περιπτώσεις από μπερδεμένους γιατρούς της περιοχής και στη συνέχεια εντόπισε περισσότερες περιπτώσεις. Ο γιατρός έχει γίνει έκτοτε σφοδρός συνήγορος των ασθενών που θεωρεί ότι έχουν παραμεληθεί.

Η τελική έκθεση της επιτροπής, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε «συρροή περιστατικών» από ανθρώπους που έπασχαν από άγνωστο εγκεφαλικό σύνδρομο, σήμανε το τέλος της έρευνας της επαρχίας.

Related posts

Στρεπτόκοκκος: Τι να προσέχουν οι γονείς – Ειδικοί απαντούν για τη διάγνωση και τα strep test

News Room A

Είσαι άνω των 50; Αυτή η συνήθεια θα σε βοηθήσει να μειώσεις την χοληστερόλη

News Room A

Ποιο είναι το υγιές σωματικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας

News Room A