Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα συμπληρώματα ιχθυελαίου ενδέχεται να προσφέρουν προστατευτικά οφέλη κατά του καρκίνου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 παρουσίασαν μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου, των πνευμόνων και άλλων τύπων καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Αντίστοιχα, οι υψηλές συγκεντρώσεις ωμέγα-6 φαίνεται πως συνέβαλαν σε χαμηλότερη εμφάνιση 14 διαφορετικών τύπων καρκίνου, όπως του εγκεφάλου, του μελανώματος και της ουροδόχου κύστης.
Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία, με τον επικεφαλής της μελέτης, Yuchen Zhang, να προτρέπει τους ανθρώπους να προσθέσουν περισσότερα από αυτά τα λιπαρά οξέα στη διατροφή τους. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα άνω των 253.000 συμμετεχόντων από το πρόγραμμα UK Biobank, παρακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία τους για πολλά χρόνια. Από αυτούς, σχεδόν 30.000 διαγνώστηκαν με καρκίνο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα αυτών των λιπαρών οξέων προσφέρουν προστασία, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ ή η άσκηση. Ωστόσο, υπάρχει μια πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 και τον ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Για τις γυναίκες, η κατανάλωση ωμέγα-3 θεωρείται ιδιαιτέρως ωφέλιμη, όπως σημείωσε ο ερευνητής Kaixiong Ye.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer, προσφέροντας νέες πληροφορίες για τα οφέλη των ωμέγα λιπαρών στη διατροφή μας.