Οι παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα με τελευταία τη χθεσινή στη «Διεθνή Διάσκεψη για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη», προκαλούν πονοκέφαλο στο Μαξίμου – Νέα επίθεση σε λίγες ώρες.
Τέλος δεν έχουν οι επιθέσεις που εξαπολύει το Μέγαρο Μαξίμου κατά του Αλέξη Τσίπρα, καταδεικνύοντας την ενόχληση από τις ηχηρές παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού, με τελευταία αυτή στη «Διεθνή Διάσκεψη για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη».
Την αρχή της νέας επίθεσης έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος χθες επιδεικνύοντας αστραπιαία αντανακλαστικά, έσπευσε να σχολιάσει τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του. Κάτι που – ας σημειωθεί – δεν είναι δεδομένο ότι κάνει σε κάθε τοποθέτηση αρχηγού της αντιπολίτευσης.
Η ενόχληση του Μαξίμου, από τις παρεμβάσεις Τσίπρα, γίνεται πιο φανερή από το γεγονός ότι αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι σπεύδουν να τις σχολιάσουν. Τη σκυτάλη πήρε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, εστιάζοντας στο σκέλος της φορολόγησης των επιχειρήσεων κάνοντας λόγο για «αριστερά φληναφήματα περί δήθεν φορολόγησης του πλούτου και “πατριωτικού καθήκοντος” των επιχειρήσεων να πληρώνουν τους φόρους τους».
Και αυτός – στο πλαίσιο της γαλάζιας γραμμής – επέμεινε να κάνει σύγκριση εντελώς διαφορετικών συνθηκών: των σημερινών και αυτών της περιόδου 2015 – 2019.
Έτσι, σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, «με “πατριωτικούς” φορολογικούς συντελεστές στο 28% το 2019, τα έσοδα του ελληνικού κράτους από επιχειρήσεις ήταν περίπου 4,5 δις ευρώ, η ανεργία στο 16-17% και οι επενδύσεις στο 11% του ΑΕΠ. Με τους σημερινούς φορολογικούς συντελεστές επιχειρήσεων στο 22%, τα έσοδα του ελληνικού κράτους από επιχειρήσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και προσεγγίζουν πλέον τα 8 δις ευρώ, η ανεργία έχει μειωθεί στο 8,5% και οι επενδύσεις έχουν υπερβεί το 15% του ΑΕΠ.
Κοινώς, ποιος καταφέρνει τελικά να αυξάνει τα έσοδα από επιχειρήσεις; Ο Τσίπρας του 28% ή ο Μητσοτάκης του 22% που μεγαλώνει την πίτα για όλους;»
Με ειρωνική διάθεση ο κ. Σκέρτσος συνεχίζει: «Θα ήταν, συνεπώς, πιο χρήσιμο πριν αρχίσει το “εμπόριο πατρίδας”, η εγχώρια αριστερά (rebranded ή μη) να μάθει πρώτα να μετράει. Διότι τελικά ο πραγματικός πατριωτισμός κρίνεται στο μετρήσιμο αποτέλεσμα και όχι στους ρητορικούς βερμπαλισμούς. Ο πραγματικός πατριωτισμός κρίνεται κάθε φορά από το κατά πόσο κάθε πολιτική καταφέρνει να ισχυροποιεί την παραγωγική βάση, την αυτονομία, την ελευθερία, την εργασία και τα εισοδήματα των Ελλήνων και των Ελληνίδων».
Το σχέδιο Τσίπρα για έναν νέο πατριωτισμό κατά της ολιγαρχίας
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή του παρέμβαση ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την «κοινωνία του ενός πέμπτου, στην οποία το προνομιούχο ένα πέμπτο έχει τη δυνατότητα να ζει πολύ πλούσια, πλούσια, ή τουλάχιστον με αυτάρκεια και αξιοπρέπεια. Τόσο που να μπορεί να αποταμιεύει».
Ενώ στην άλλη πλευρά του χάσματος η μεγάλη πλειοψηφία, τα τέσσερα πέμπτα, τα βγάζει πέρα ίσα-ίσα και με μεγάλη δυσκολία. «Και ένα μεγάλο μέρος της κινείται στο ημίφως της φτώχειας και της επιβίωσης με όρους στερήσεων, συχνά ακραίων. Μια κοινωνία που πέρασε οκτώ χρόνια κρίσης και μεγάλων θυσιών. Αλλά έχει μεγάλη διαφορά το πρόσημο της πολιτικής κάθε φορά».
Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «στη δική μας κυβέρνηση που έλαχε ο κλήρος να βγάλουμε την Ελλάδα από τη κρίση, αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας. Εντούτοις όμως μειώσαμε το ποσοστό των νοικοκυριών που βρίσκονταν κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, όπως το αποδεικνύουν και τα στοιχεία: Το παραλάβαμε στο 21,4% το 2015 και το παραδώσαμε στο 17,9% το 2019».
Και επισήμανε ότι «αντιθέτως η κυβέρνηση Μητσοτάκη που τα βρήκε όλα στρωμένα, έξω από τα μνημόνια και σε συνθήκες οικονομικής χαλάρωσης, αύξησε το ποσοστό της φτώχειας από το 17,9% στο 18,9%. Και την ίδια στιγμή άνοιξε το δρόμο για τρομακτικά υπερκέρδη στις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι δέκα μεγαλύτερες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είχαν πέρυσι ρεκόρ δεκαπενταετίας στα κέρδη, με 11,5 δισ. ευρώ».
«Αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα», σημείωσε. «Το ένα πέμπτο να περνάει καλά και να θησαυρίζει και τα τέσσερα πέμπτα να υποφέρουν, η Ελλάδα που, όπως έλεγε ο ποιητής, “όπου και να ταξιδέψω με πληγώνει”».
Διαρκείς επιθέσεις
Σημειώνεται ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο έσπευσαν να οργανώσουν επιθέσεις κατά του πρώην πρωθυπουργού και πριν τη χθεσινή εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα. Θυμίζουμε τη διπλή επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση για τα λεγόμενα του πρώην πρωθυπουργού στο συνέδριο του in.
Την περασμένη Πέμπτη εξάλλου ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από το Βόλο είχε αφήσει αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας και αυτός αναφορές στην περίοδο 2015 – 2019. «Κάποιοι επανεμφανίστηκαν τελευταία στον δημόσιο διάλογο προσπαθώντας να ξαναγράψουν την ιστορία και να κάνουν το άσπρο μαύρο, αλλά διάλεξαν λάθος στιγμή» είχε σχολιάσει ο πρωθυπουργός.