Μάγδα Τσέγκου
News

Νίκος Τζανάκης: “Ο μεταπνευμονοϊός ανιχνεύεται σε σποραδικά κρούσματα εδώ και χρόνια στα ελληνικά νοσοκομεία”

Νίκος Τζανάκης: "Ο μεταπνευμονοϊός ανιχνεύεται σε σποραδικά κρούσματα εδώ και χρόνια στα ελληνικά νοσοκομεία"

Η είδηση για το πρώτο ταυτοποιημένο κρούσμα ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (HMPV) σε άνδρα στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία από τους ειδικούς. Ο 71χρονος ασθενής, που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, είναι το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό στη χώρα μας, ενώ και η σύζυγός του βρέθηκε θετική στον ίδιο ιό. Παρά την αρχική ανησυχία, οι ειδικοί τονίζουν πως τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν προκαλούν πανικό.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν πρόκειται για το γνωστό στέλεχος του HMPV ή για ένα νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος με πιθανώς πιο σοβαρά χαρακτηριστικά. «Είναι σημαντικό να διαπιστώσουμε μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή του ευρωπαϊκού CDC αν τα στελέχη μοιάζουν με τα παλιά ή αν πρόκειται για κάτι καινούριο που προκαλεί σοβαρότερη νόσο», δήλωσε. Ο HMPV μεταδίδεται εύκολα, όπως και άλλοι αναπνευστικοί ιοί, μέσω σταγονιδίων, μολυσμένων επιφανειών και στενής επαφής.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι ήδη διενεργείται συστηματική εργαστηριακή ανάλυση στα δείγματα του ασθενούς για να εξακριβωθεί η φύση του ιού. Παρόλα αυτά, τόνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανησυχία στην Ελλάδα ή την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός, ακόμη και αν έχει μεταλλαχθεί, δεν φαίνεται να έχει την ίδια επικινδυνότητα με τον κορονοϊό.

Ο HMPV είναι γνωστός εδώ και περίπου 25 χρόνια και εμφανίζεται σποραδικά. Στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ έχουν καταγραφεί 2-3 σοβαρά περιστατικά την τελευταία πενταετία. Ωστόσο, ο έλεγχος για τον ιό δεν είναι συστηματικός και συνήθως περιορίζεται σε σοβαρές περιπτώσεις που φτάνουν στις ΜΕΘ.

Η αντιμετώπιση του HMPV είναι συντηρητική, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια ή αντιιικά φάρμακα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με σοβαρά συνοδά νοσήματα, όπως καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια. Παρά τις προκλήσεις, οι ειδικοί παραμένουν αισιόδοξοι πως η διαχείριση της κατάστασης θα είναι ομαλή, εφόσον δεν εντοπιστεί κάποια σημαντική αλλαγή στο γενετικό προφίλ του ιού.

Related posts

Τρόμος στον Βύρωνα: Ληστής έδειρε ηλικιωμένη – «Θα έρθω αύριο και θα σε σκοτώσω»

Magdas News

Δύο νέες δονήσεις μέσα σε διάστημα τριών λεπτών: 4,5 και 3,7 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή της Αμοργού

News Room M

Στον Λευκό Οίκο επιστρέφει η οικογένεια του Ντόναλντ Τραμπ: Οι ρόλοι που θα αναλάβουν

News Room M