Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης στην Ευρώπη για τη σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ένα ανησυχητικά μικρό ποσοστό του πληθυσμού γνωρίζει τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τις πολιτικές ενημέρωσης και προστασίας της δημόσιας υγείας.
Η επικίνδυνη άγνοια του κοινού
Κάθε χρόνο, το αλκοόλ ευθύνεται για 800.000 θανάτους στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, η γνώση των πολιτών για τις επιπτώσεις του είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Μόλις το 15% των ερωτηθέντων γνωρίζει ότι το αλκοόλ σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, ενώ το 39% έχει επίγνωση της σύνδεσης του αλκοόλ με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ο ΠΟΥ τονίζει ότι ο καρκίνος αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με το αλκοόλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ωστόσο, η ενημέρωση παραμένει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, υπονομεύοντας τις προσπάθειες πρόληψης.
Η ανάγκη για σαφή προειδοποίηση
Παρόλο που ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένως τονίσει τη σύνδεση του αλκοόλ με τον καρκίνο, μέχρι σήμερα οι κανονισμοί γύρω από την επισήμανση των προϊόντων παραμένουν ανεπαρκείς. Η αυτορρύθμιση, την οποία προτιμά η βιομηχανία, συχνά οδηγεί σε ασαφείς προειδοποιήσεις, με δυσνόητες διατυπώσεις ή QR codes που οι καταναλωτές σπάνια ελέγχουν.
Αντίθετα, ο ΠΟΥ προτείνει την καθιέρωση «ξεκάθαρων και ευδιάκριτων προειδοποιητικών σημάνσεων» πάνω στις συσκευασίες των αλκοολούχων ποτών. Αυτές θα πρέπει να είναι γραπτές, αλλά και οπτικές, χρησιμοποιώντας εικόνες, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν την πληροφόρηση που χρειάζονται για να κάνουν συνειδητές επιλογές για την υγεία τους.
Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή
Παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος, μόλις τρεις από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν εφαρμόσει τέτοιες προειδοποιητικές σημάνσεις. Αυτό υποδηλώνει την ανάγκη για πιο δυναμικές παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η ενημέρωση του κοινού να καταστεί προτεραιότητα και να μειωθεί το τεράστιο υγειονομικό κόστος που συνεπάγεται η κατανάλωση αλκοόλ.
Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν αυστηρότερους κανονισμούς, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ενημέρωση, ώστε να περιοριστεί η άγνοια και να μειωθεί η επιβάρυνση από τις ασθένειες που σχετίζονται με το αλκοόλ.