Ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Μαδρίτη για να συμμετάσχει στο φημισμένο τουρνουά Masters. Έχει περάσει άνευ αγώνα στον δεύτερο γύρο, όπου θα αντιμετωπίσει είτε τον Γερμανό Γιαν Λέναρντ Στρουφ είτε έναν παίκτη από τα προκριματικά.
Με αφορμή την παρουσία του στην ισπανική πρωτεύουσα, ο Έλληνας τενίστας μίλησε στην εφημερίδα El Pais, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις ρακέτες και αποκαλύπτοντας σκέψεις και ανησυχίες του που ξεπερνούν τον αθλητισμό.
Ευαισθησία για το περιβάλλον και κοινωνική προσφορά
Ο Τσιτσιπάς αποκάλυψε πως τον απασχολούν ιδιαίτερα τα ζητήματα του περιβάλλοντος και έχει ήδη κάνει κάποιες δωρεές, ενώ δηλώνει πρόθυμος να εμπλακεί περισσότερο:
«Θέλω να στηρίξω ένα πρότζεκτ για το περιβάλλον, όχι για να πάρω κάτι πίσω, αλλά επειδή με νοιάζει πραγματικά», τονίζει χαρακτηριστικά.
Μακριά από την πολιτική, κοντά στον άνθρωπο
Σε ερώτηση για τα όσα συμβαίνουν παγκοσμίως – από την κατάσταση στη Γάζα και την Ουκρανία, μέχρι τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ – ο ίδιος παραδέχεται πως δεν παρακολουθεί την πολιτική και δεν έχει ψηφίσει ποτέ. Προτιμά να εστιάζει στη δύναμη του αθλητισμού να ενώνει:
«Θαυμάζω όσους αθλητές χρησιμοποιούν τα χρήματά τους για να κάνουν το καλό, ειδικά για τα παιδιά και το περιβάλλον», λέει, εκφράζοντας δυσπιστία απέναντι στην πολιτική και τις αθέατες πτυχές της.
Ικανοποίηση και αυτοκριτική για την πορεία του
Αναφερόμενος στην καριέρα του, ο Τσιτσιπάς δηλώνει εν μέρει ικανοποιημένος, τονίζοντας τη δυσκολία να ξεκινάς από μια χώρα χωρίς προηγούμενη παράδοση στο άθλημα:
«Ήμουν ο πρώτος που πίστεψε ότι μπορεί να πετύχει κάτι μεγάλο για την Ελλάδα στο τένις», σημειώνει. Παραδέχεται ωστόσο ότι υπήρξαν στιγμές που πήρε καθυστερημένες αποφάσεις και δεν αξιοποίησε στο έπακρο τις ευκαιρίες του.
Η επιτυχία μετριέται διαφορετικά
Για τον ίδιο, η επιτυχία δεν περιορίζεται στα τρόπαια:
«Θέλω να με θυμούνται για τη θετική συμβολή μου στο άθλημα, για το ότι ενέπνευσα παιδιά να αγαπήσουν το τένις», λέει. Αν και ονειρεύεται Grand Slams, ξεκαθαρίζει πως πάνω απ’ όλα θέλει να αφήσει ένα ουσιαστικό αποτύπωμα στο άθλημα.