Αξιοποιώντας την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των Κυκλάδων λόγω των συνεχών σεισμών, επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανησυχία και την ανασφάλεια των πολιτών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας, έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις όπου απατεώνες επικοινωνούν τηλεφωνικά με κατοίκους του νησιού και τους ζητούν προσωπικά και οικονομικά στοιχεία, προσπαθώντας να τους παραπλανήσουν.
Η ανακοίνωση του Δήμου επισημαίνει την ανάγκη για ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά των πολιτών. Οι επιτήδειοι που επικοινωνούν με τα θύματα προσποιούνται ότι εκπροσωπούν τον Δήμο Θήρας και ζητούν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, στοιχεία πιστωτικών καρτών και άλλες προσωπικές λεπτομέρειες. Η δημοτική αρχή διαβεβαιώνει τους κατοίκους ότι κανείς από το Δήμο δεν ζητά τέτοιου είδους στοιχεία και καλεί τους πολίτες να μην παραχωρούν προσωπικές πληροφορίες σε οποιονδήποτε τους τηλεφωνήσει για να τους ζητήσει χρήματα ή προσωπικά δεδομένα.
Η ανάρτηση του Δήμου Θήρας, η οποία κοινοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, προτρέπει τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πέφτουν θύματα τέτοιων απατών. Η δημοτική αρχή ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε επίσημη επικοινωνία για τέτοια ζητήματα θα γίνεται με άλλους τρόπους και όχι μέσω τηλεφωνικών κλήσεων. Σε περίπτωση που οι πολίτες δεχτούν τέτοια τηλεφωνήματα, τους συνιστάται να επικοινωνούν άμεσα με τις αρμόδιες αρχές ή με τον ίδιο τον Δήμο Θήρας για να αναφέρουν το περιστατικό και να αποφευχθεί η εξάπλωση των απατών.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται να ενισχύσει την ανάγκη για μεγαλύτερη εγρήγορση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, καθώς η εκμετάλλευση του φόβου και της αβεβαιότητας από επιτήδειους μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω οικονομική και συναισθηματική ζημία στους πολίτες που ήδη αντιμετωπίζουν την πίεση από τις φυσικές καταστροφές.