Σε συνάντηση κορυφής προχωρούν σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, με βασικό θέμα το ενδεχόμενο να κατατεθεί κοινό αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τις ευθύνες του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή στο δυστύχημα των Τεμπών.
Ο κ. Φάμελλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην τηλεόραση, προανήγγειλε τη συνάντηση λέγοντας «ες αύριο τα σπουδαία», επιβεβαιώνοντας την πρόθεση συνεργασίας. Οι δύο ηγέτες θα κινηθούν βάσει των νομικών ευρημάτων των επιτελείων τους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει αισιοδοξία για κοινή στάση.
Η κατάθεση κοινής ερώτησης προς τους υπουργούς Υποδομών, Χρήστο Δήμα, και Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, για την απόλυση του συνδικαλιστή Κώστα Γενιδούνια, αναζωπύρωσε τα σενάρια για σύμπλευση των δύο κομμάτων και για πλήρη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία. Η ερώτηση φέρει τις υπογραφές των δύο προέδρων και των γραμματέων Διονύση Καλαματιανού και Πέτης Πέρκα.
Οι ερωτήσεις που τίθενται στην κυβέρνηση:
-
Γνώριζε για την απόλυση του Κ. Γενιδούνια;
-
Εκφράζει την κυβέρνηση η στάση του βουλευτή Κ. Κυρανάκη;
-
Τι θα κάνουν τα υπουργεία για την ανάκληση της απόλυσης και την επαναπρόσληψη;
-
Πώς θα προστατευτεί η συνδικαλιστική δράση από την τρομοκράτηση της Hellenic Train;
Αντιδράσεις και Πόρισμα Καρώνη
Ο Σωκράτης Φάμελλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «χυδαία» την εκμετάλλευση του πορίσματος Καρώνη για λόγους επικοινωνίας, τονίζοντας ότι το πολιτικό και θεσμικό έλλειμμα παραμένει και πως η κοινωνία δεν εμπιστεύεται ούτε την κυβέρνηση ούτε τη δικαιοσύνη.
Στο ίδιο πνεύμα και η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία χαρακτήρισε το πόρισμα του ΕΜΠ αντιφατικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το χρησιμοποιεί κατά το δοκούν ώστε να αμβλύνει τις νομικές ευθύνες πιθανών εμπλεκομένων, ακόμα και σε επίπεδο ενδεχόμενου δόλου.
Η Υπόθεση Σπίρτζη και οι Εσωκομματικές Αντιδράσεις
Η αντιπρόεδρος της Βουλής υπερασπίστηκε τον Χρήστο Σπίρτζη, επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος επιθυμεί τον έλεγχο της εμπλοκής του στην υπόθεση. Διαχώρισε επίσης τη θέση της από τις δηλώσεις του Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος είχε ζητήσει την αναστολή κομματικής ιδιότητας του πρώην υπουργού, λέγοντας ότι κανένα στέλεχος δεν συμφωνεί με αυτή την άποψη.
Η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί πιθανή ευρύτερη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, με πολιτικό και θεσμικό βάθος, καθώς και τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου διαφάνειας και λογοδοσίας για την τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν οι δύο αρχηγοί θα προχωρήσουν στην κοινοβουλευτική κίνηση για την προανακριτική, η οποία θα μπορούσε να φέρει σημαντικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.