Μια σημαντική εξέλιξη σημειώνεται στην αγορά ομολόγων, καθώς οι επενδυτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα με ρήτρα ΑΕΠ (GDP-linked warrants) σχημάτισαν ομάδα πιστωτών για να εκπροσωπήσουν τα κοινά τους συμφέροντα μετά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναγοράσει τους τίτλους.
Η ad-hoc ομάδα, σύμφωνα με το Reuters, ελέγχει ή κατέχει πάνω από το 40% των εν λόγω warrants. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, συγκροτήθηκε προκειμένου να εξετάσει «ορισμένα ζητήματα» που σχετίζονται με την προτεινόμενη επαναγορά, με κύρια ανησυχία τον υπολογισμό της προσφερόμενης τιμής.
Η Ελλάδα πρότεινε επαναγορά όλων των εκκρεμών warrants — τα οποία λήγουν το 2042 — στην τιμή των 25 λεπτών ανά ευρώ. Παράλληλα, η κυβέρνηση ζήτησε διευκρινίσεις από αγγλικό δικαστήριο για τη νομική εγκυρότητα της πρότασης και για τον τρόπο υπολογισμού της αξίας των τίτλων.
Τα warrants με ρήτρα ΑΕΠ εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI), αποτελώντας μέρος της αποζημίωσης για το κούρεμα που αποδέχθηκαν τότε οι ομολογιούχοι. Αυτά ενεργοποιούνται για πληρωμή μόνο όταν η οικονομική ανάπτυξη της χώρας ξεπεράσει συγκεκριμένα όρια — συγκεκριμένα όταν το ΑΕΠ ξεπεράσει τα 267 δισ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης τα 2%.
Με βάση τις εκτιμήσεις, οι δύο όροι προβλέπεται να εκπληρωθούν το 2027, κάτι που θα επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση πληρωμές ύψους περίπου 320 εκατ. ευρώ εκείνο το έτος. Αντίθετα, η επαναγορά τώρα με κόστος περίπου 155 εκατ. ευρώ θα μείωνε το μελλοντικό δημοσιονομικό βάρος.
Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για το 2025, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ωστόσο, οι πιστωτές αμφισβητούν αν η προσφερόμενη τιμή αντικατοπτρίζει δίκαια την αξία των warrants δεδομένων των μελλοντικών πληρωμών που προβλέπονται. Τη νομική υποστήριξη της ομάδας έχει αναλάβει το διεθνές δικηγορικό γραφείο White & Case LLP.