Η προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου από μελλοντικές πανδημίες απαιτεί τη συνεχιζόμενη εξέλιξη των μεθόδων εκπαίδευσης και παραγωγής φαρμάκων.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες από το University College London (UCL) και άλλες σημαντικές εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως τα πανεπιστήμια του Birmingham, Teesside και Heriot-Watt, έχουν συνεργαστεί σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα με το όνομα «Resilience». Το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση και ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού για την παραγωγή φαρμάκων, εν όψει των προκλήσεων που ενδέχεται να προκύψουν από νέες πανδημίες.
Ο καθηγητής Gary Lye, επικεφαλής βιοχημικός μηχανικός στο UCL, επισήμανε ότι το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 ανέδειξε τη σημαντικότητα του να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο ανθεκτικό στην παραγωγή νέων και αναδυόμενων φαρμάκων, όπως τα εμβόλια, οι γονιδιακές θεραπείες και οι κυτταρικές θεραπείες. Ο καθηγητής εξήγησε ότι το πρόγραμμα «Resilience» έχει ιδρυθεί ακριβώς για να ενισχύσει αυτήν την ικανότητα, χρησιμοποιώντας νέες και καινοτόμες προσεγγίσεις.
Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι η χρήση τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας (VR) για την εκπαίδευση των ανθρώπων. Το VR προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την εκπαίδευση, καθώς επιτρέπει στους συμμετέχοντες να βιώσουν προσομοιώσεις εργαστηρίων και να μάθουν για την παραγωγή φαρμάκων σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Ο καθηγητής Lye εξήγησε πως το VR χρησιμοποιείται με δύο βασικούς στόχους: αφενός να εμπνεύσει τους ανθρώπους να ασχοληθούν με το αντικείμενο και αφετέρου να τους διδάξει τις τεχνικές και τις μεθόδους που απαιτούνται για την παραγωγή φαρμάκων.
Η ιδιαιτερότητα του προγράμματος «Resilience» έγκειται στο γεγονός ότι εκτός από τη λειτουργία του ως εκπαιδευτικό εργαλείο για το υπάρχον εργατικό δυναμικό, έχει στόχο και την ενδυνάμωση της νέας γενιάς, ενθαρρύνοντας τα παιδιά και τους νέους να εξερευνήσουν τις επιστήμες ζωής. Στα σχολεία, το πρόγραμμα χρησιμοποιεί προσομοιώσεις για να δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να «επισκεφτούν» εργαστήρια φαρμάκων και να δουν πώς γίνεται η παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων. Ο καθηγητής Lye τονίζει ότι, ενώ συνήθως τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να μπουν σε εργαστήρια και να δουν από κοντά τις διαδικασίες παραγωγής, μέσω της τεχνολογίας VR, μπορούν να βιώσουν αυτή την εμπειρία με ασφάλεια και ενθουσιασμό.
Η οικονομική αποδοτικότητα του προγράμματος είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς το VR μειώνει δραστικά τα κόστη της εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο καθηγητής Lye ανέφερε ότι η εκπαίδευση μέσω προσομοιώσεων VR μπορεί να εξοικονομήσει έως και τα δύο τρίτα του κόστους που θα απαιτούσε η παραδοσιακή εκπαίδευση με φυσικά εργαλεία και πρώτες ύλες, ενώ παράλληλα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Με αυτές τις καινοτόμες προσεγγίσεις, το πρόγραμμα «Resilience» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ικανότητας του Ηνωμένου Βασιλείου να ανταποκριθεί σε μελλοντικές πανδημίες, ενώ παράλληλα ενισχύει τη νεολαία και το εργατικό δυναμικό για την καταπολέμηση των υγειονομικών προκλήσεων του αύριο.