Το Πάσχα, μία από τις πιο σημαντικές γιορτές της Χριστιανοσύνης, εορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια από τους πιστούς σε όλο τον κόσμο. Αν και η θρησκευτική σημασία του Πάσχα παραμένει αναλλοίωτη, η ημερομηνία της γιορτής διαφοροποιείται κάθε χρόνο, καθώς υπολογίζεται με βάση την εαρινή ισημερία, που είναι η στιγμή του χρόνου που η ημέρα και η νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια.
Το 2025, το Πάσχα θα εορταστεί την Κυριακή 20 Απριλίου, ενώ η Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 14 Απριλίου. Το Μεγάλο Σάββατο, 19 Απριλίου, αποτελεί την κορύφωση των λειτουργιών και των θρησκευτικών εορτασμών, με την Ανάσταση να λαμβάνει χώρα το βράδυ, συνδέοντας τους πιστούς με το μυστήριο της Ανάστασης του Χριστού.
Αλλά πώς υπολογίζεται ακριβώς το Πάσχα κάθε χρόνο; Ο υπολογισμός της ημερομηνίας του Πάσχα βασίζεται στην απόφαση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε το 325 μ.Χ. Καθορίστηκε ότι το Ορθόδοξο Πάσχα θα γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμπίπτει με την εβραϊκή γιορτή του Πάσχα. Αυτή η μέθοδος καθορισμού της ημερομηνίας βασίζεται στο αναθεωρημένο Ιουλιανό ημερολόγιο.
Αντίθετα, το Καθολικό Πάσχα υπολογίζεται με βάση το νέο ημερολόγιο, το Γρηγοριανό, το οποίο προσδιορίζει επίσης την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Εξαιτίας αυτής της διαφοράς στις ημερολογιακές μεθόδους, το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα δεν συμπίπτουν πάντα, αν και συχνά γιορτάζονται την ίδια ημέρα.
Η γιορτή του Πάσχα, με τον εορτασμό της Ανάστασης, αποτελεί την πιο χαρμόσυνη στιγμή της Χριστιανικής πίστης, υπενθυμίζοντας στους πιστούς την ελπίδα και τη λύτρωση που προκύπτουν από την Ανάσταση του Χριστού. Το Πάσχα είναι η κορύφωση των θρησκευτικών πρακτικών και των παραδόσεων, και η ημερομηνία του αποτελεί ένα σπουδαίο στοιχείο για την εκκλησιαστική ζωή και τις οικογενειακές παραδόσεις σε πολλές χώρες.