Μάγδα Τσέγκου
Home - Συμβουλές

Πέντε τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε στην πόρτα του ψυγείου σας

Πέντε τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε στην πόρτα του ψυγείου σας

Η τακτοποίηση των τροφίμων στο ψυγείο μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή διαδικασία, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά πιο σύνθετη, και τα λάθη που γίνονται μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων. Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε είναι η αποθήκευση τροφίμων στην πόρτα του ψυγείου, παρόλο που οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας εκεί μπορεί να είναι επιβλαβείς για αρκετά ευπαθή προϊόντα.

Η πόρτα του ψυγείου είναι το σημείο που δέχεται την μεγαλύτερη έκθεση σε εξωτερικές θερμοκρασίες και ανοίγει πιο συχνά, κάτι που προκαλεί διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA), η θερμοκρασία στο ψυγείο πρέπει να διατηρείται στους 4,4°C ή χαμηλότερα για να παραμείνουν τα τρόφιμα ασφαλή. Ωστόσο, στην πόρτα αυτή η θερμοκρασία μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερη, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται ορισμένα ευπαθή τρόφιμα.

Πέντε τρόφιμα που δεν πρέπει να αποθηκεύονται στην πόρτα του ψυγείου είναι:

  1. Αυγά: Παρόλο που τα αυγά συχνά τοποθετούνται στην πόρτα, το USDA συνιστά να τα διατηρούμε στην αρχική τους συσκευασία και σε ράφι στο ψυγείο. Η συσκευασία προστατεύει τα αυγά από την απορρόφηση μυρωδιών και από την απώλεια υγρασίας.
  2. Γάλα: Η πόρτα μπορεί να φαίνεται ως το ιδανικό μέρος για το γάλα, όμως οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας εκεί επιταχύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Το γάλα πρέπει να αποθηκεύεται στο πίσω ράφι του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή και χαμηλή.
  3. Ωμά κρεατικά: Πολλοί τοποθετούν τα ωμά κρέατα στην πόρτα για να τα κρατήσουν ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα. Ωστόσο, λόγω των αλλαγών θερμοκρασίας, τα κρέατα μπορεί να αλλοιωθούν. Είναι καλύτερο να τα τοποθετούμε στο κάτω ράφι του ψυγείου σε αεροστεγές δοχείο για αποφυγή διαρροών και αλλοίωσης.
  4. Τυριά και αλλαντικά: Αυτά τα τρόφιμα είναι ευπαθή και δεν πρέπει να αποθηκεύονται στην πόρτα. Η καλύτερη θέση για τα τυριά και τα αλλαντικά είναι το συρτάρι του ψυγείου, το οποίο διατηρεί τη θερμοκρασία χαμηλότερη και πιο σταθερή.
  5. Φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πρέπει να τοποθετούνται στην πόρτα του ψυγείου. Τα περισσότερα ψυγεία διαθέτουν ειδικά συρτάρια με ρυθμιζόμενη υγρασία για τα φυτικά τρόφιμα. Τα φρούτα χρειάζονται λιγότερη υγρασία από τα λαχανικά, γι’ αυτό και είναι καλύτερο να τα αποθηκεύετε σε διαφορετικά συρτάρια για να διατηρηθούν φρέσκα.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες για την σωστή αποθήκευση των τροφίμων, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα παραμένουν ασφαλή και φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ αποφεύγουμε τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από την ακατάλληλη διαχείριση της θερμοκρασίας.

Related posts

Χθεσινή πίτσα; Το κόλπο να κάνεις το ξεραμένο κομμάτι και πάλι λαχταριστό

Magdas News

Φτιάξε μόνος σου στο σπίτι ταμπλέτες για το πλυντήριο πιάτων με 2 μόνο υλικά – Σούπερ φθηνά

Magdas News

Πώς να αφαιρέσετε τις άσχημες μυρωδιές από τις καθαρές πετσέτες

News Room M