Μάγδα Τσέγκου
Ζωή

Ποιο κουρκούτι είναι ιδανικό για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου

Ποιο κουρκούτι είναι ιδανικό για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου

Όταν μιλάμε για τηγανητό μπακαλιάρο, το μυστικό της επιτυχίας δεν βρίσκεται μόνο στο ψάρι, αλλά κυρίως στο κουρκούτι που τον αγκαλιάζει. Αν απλώς αλευρώσουμε τον μπακαλιάρο και τον ρίξουμε στο τηγάνι, υπάρχει ο κίνδυνος να στεγνώσει και να χάσει τη ζουμερή υφή του. Αντίθετα, ένα σωστό κουρκούτι δημιουργεί μια τραγανή, χρυσαφένια κρούστα που διατηρεί τους χυμούς του ψαριού και αναδεικνύει τη γεύση του.

Για να πετύχετε το τέλειο κουρκούτι, προτείνουμε την παραδοσιακή συνταγή με παγωμένη μπύρα. Η χαμηλή θερμοκρασία της μπύρας αποτρέπει την άμεση ενεργοποίηση της γλουτένης, εξασφαλίζοντας ένα ελαφρύ και αφράτο αποτέλεσμα. Ενώ η μπύρα πρέπει να είναι παγωμένη, το λάδι στο οποίο θα τηγανίσουμε τον μπακαλιάρο πρέπει να είναι καυτό, ώστε να δημιουργήσει αμέσως την κρούστα, εμποδίζοντας το ψάρι να απορροφήσει περιττό λάδι.

Υλικά για το κουρκούτι (για 1 κιλό μπακαλιάρο)

  • 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Αλάτι και λευκό πιπέρι
  • 350 ml ξανθιά μπύρα, πολύ παγωμένη
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • Λίγο καυτερό κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν ξεκινήσουμε την προετοιμασία.
  2. Σε αυτό το κρύο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το πιπέρι και το κόκκινο πιπέρι.
  3. Προσθέτουμε την παγωμένη μπύρα και ανακατεύουμε γρήγορα με σύρμα χειρός.
  4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά, χωρίς να δουλεύουμε υπερβολικά το μείγμα.
  5. Αφήνουμε το κουρκούτι να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Τηγάνισμα

Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι, αφήνοντας να στάξει το περίσσιο. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε άφθονο λάδι στους 180°C. Ρίχνουμε τα κομμάτια του ψαριού προσεκτικά στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να αποκτήσουν ένα τραγανό, χρυσαφένιο περίβλημα. Γυρίζουμε με προσοχή ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα και μόλις είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο ζεστό, συνοδεύοντας με σκορδαλιά και φρέσκια σαλάτα. Με αυτή τη μέθοδο, θα απολαύσετε έναν τραγανό αλλά ταυτόχρονα ζουμερό μπακαλιάρο, με την τέλεια ισορροπία γεύσης και υφής!

Related posts

Σάλος με ΥouΤuber που μαγείρεψε και έφαγε παγώνι – Δείτε βίντεο

Magdas News

Κυριακή των Βαΐων: Τι τρώμε και τι συμβολίζει

News Room M

Επίσημη Πρεμιέρα της παράστασης «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Magdas News