Τα κεράσια, που ευδοκιμούν στη χώρα μας από το Μάιο, έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας αλλά υπάρχουν μερικά άτομα που πρέπει να τα αποφεύγουν.
Τα κεράσια ενδείκνυνται στην αναιμία, γιατί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, προάγουν την αιμοποίηση, σε ολιγοθερμιδικές δίαιτες αδυνατίσματος, γιατί τα σάκχαρα, που περιέχουν ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες.
Επίσης, η περιεκτικότητά τους σε μεταλλικά άλατα αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της κόπωσης και την παράταση της μυϊκής προσπάθειας.
Παράλληλα, δρουν αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό γενικότερα. Οι φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα που περιέχουν, τα καθιστούν έξοχα για ισχυρή καθαρτική δράση.
Ένας ακόμη λόγος που κάνουν καλό, είναι πως τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχουν, δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους.
Επίσης, η κατανάλωση κερασιών θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη κατά του διαβήτη. Οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης, θα μπορούσαν να επιτρέπουν ένα καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και να αποτρέπουν την υπεργλυκαιμία και κατά συνέπεια τον διαβήτη.
Όσο για το ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα κεράσια, είναι:
- Άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.
- Άτομα με προβλήματα στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
- Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
- Άτομα με αλλεργία στα κεράσια.