magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Πώς η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Πώς η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Μια νέα επιστημονική μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

. Αντίθετα, η σοκολάτα γάλακτος δεν φαίνεται να προσφέρει ανάλογα οφέλη, ενώ μπορεί να σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη.

Δεδομένα από τρεις μεγάλες μελέτες

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από τρεις μακροχρόνιες μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 192.000 επαγγελματίες υγείας – γυναίκες νοσηλεύτριες και άνδρες από τον χώρο της υγείας. Κατά την έναρξη της έρευνας, κανένας συμμετέχων δεν είχε ιστορικό διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης σοκολάτας, το βάρος τους και την κατάσταση υγείας τους για περισσότερα από 30 χρόνια.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η ανάλυση έδειξε ότι:

  • Μειωμένος κίνδυνος με μαύρη σοκολάτα: Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα (κάθε μερίδα ήταν περίπου 28 γραμμάρια) είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
  • Γενική κατανάλωση σοκολάτας: Εκείνοι που κατανάλωναν οποιοδήποτε τύπο σοκολάτας πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη σε σχέση με όσους κατανάλωναν σοκολάτα σπάνια ή καθόλου.
  • Αύξηση κινδύνου με σοκολάτα γάλακτος: Η σοκολάτα γάλακτος δεν συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου διαβήτη, ενώ σχετιζόταν με αύξηση του σωματικού βάρους, το οποίο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, κάθε πρόσθετη μερίδα μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου διαβήτη κατά 3%.

Ο ρόλος των πολυφαινολών

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, Κι Σαν, εξήγησε ότι η διαφορά στα οφέλη μεταξύ μαύρης σοκολάτας και σοκολάτας γάλακτος μπορεί να οφείλεται στις πλούσιες πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας. «Οι πολυφαινόλες φαίνεται να μετριάζουν τις αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης και των κορεσμένων λιπαρών, προστατεύοντας από την αύξηση του σωματικού βάρους και τον διαβήτη», δήλωσε.

Σημαντικές διευκρινίσεις

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μέση κατανάλωση σοκολάτας από τους συμμετέχοντες ήταν σχετικά χαμηλή. Επομένως, τα ευρήματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σοκολάτας.

Παρότι η μαύρη σοκολάτα δείχνει να έχει ευεργετικές ιδιότητες, οι ειδικοί τονίζουν ότι η μέτρια κατανάλωση και η συνολική ισορροπημένη διατροφή παραμένουν κρίσιμοι παράγοντες για τη διατήρηση της υγείας.

Related posts

Έμμηνος ρύση: Οι επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες ως μια βιώσιμη λύση για το περιβάλλον

News Room A

Πρεσβυωπία: Μεγάλες ελπίδες από κολλύριο που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ 

News Room A

Σταματήστε να τρώτε το “καθαρό μέρος” του ψωμιού που μόλις αρχίζει να μουχλιάζει: Δεν είναι ασφαλές! (video)

News Room A