Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης το δείπνο της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, προς τιμήν του Γερμανού Προέδρου Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
«Η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο ως εγγυητής ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, μοιράζεται τις κοινές αξίες που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη και καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την προώθηση και εμβάθυνση αυτών των αξιών», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία της.
Απευθυνόμενη στον Γερμανό πρόεδρο και τη σύζυγό του, η κυρία Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι η επίσκεψή τους είναι μια αναγνώριση των στενών φιλικών δεσμών που ενώνουν τους δύο λαούς, καθώς και της εποικοδομητικής συνεργασίας που έχουμε σε όλους τους τομείς. Η Πρόεδρος εξέφρασε τη χαρά της για την υποδοχή τους στην Αθήνα, ως ανταπόδοση της δικής της επίσκεψης στο Βερολίνο πριν από δύο χρόνια, από την οποία διατηρεί εξαιρετικές αναμνήσεις.
Επιπλέον, τόνισε ότι «οι πολιτισμοί της Ελλάδας και της Γερμανίας συνομιλούν δημιουργικά εδώ και αιώνες, με εξαιρετικά αποτελέσματα στις τέχνες, τα γράμματα, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες. Διακεκριμένοι Γερμανοί στοχαστές όπως ο Γκαίτε, ο Χέγκελ, ο Νίτσε και ο Μαν έχουν επηρεαστεί βαθιά από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, προσφέροντας στην ανθρωπότητα αθάνατα έργα τέχνης. Ακόμα και το Προεδρικό Μέγαρο, όπου βρισκόμαστε, είναι ένα παράδειγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ενδεικτικό της ελληνογερμανικής αλληλεπίδρασης και εμπνευσμένο από τον σπουδαίο Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ».
Η Πρόεδρος υπενθύμισε ότι «η φετινή συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αντανακλά τη συλλογική μας επιθυμία για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Η συνεργασία μας στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της αρχαιολογίας προάγει τις επαφές μεταξύ των λαών μας».
Σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις, υπογράμμισε ότι «η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και η κρίση στη Μέση Ανατολή, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, καθώς και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, έχουν αναδείξει με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι η ειρήνη δεν είναι δεδομένη». Πρόσθεσε ότι «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των κρατών στην αυτοάμυνα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο».
Τέλος, επισήμανε ότι οι σύγχρονες προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη οικονομική πίεση, έχουν αναστατώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς και ενισχύουν ανησυχητικά φαινόμενα, όπως η άνοδος του λαϊκισμού και του εθνικισμού, ακόμα και στο εσωτερικό της Ευρώπης.
Πηγή φωτογραφιών: papadakispress.gr