Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γειτονική Τουρκία, με ειδικούς από τις δύο χώρες να προειδοποιούν για τις ενδεχόμενες συνέπειες. Οι σεισμοί στην περιοχή θεωρούνται να έχουν τεκτονική προέλευση, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο στην ένταση των φαινομένων.
Ο Δρ. Hasan Sözbilir, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül της Τουρκίας και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Εφαρμογών για τους Σεισμούς (DAUM), τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή είναι γεωλογικά επικίνδυνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλά ενεργά ηφαίστεια, που εκτείνονται από την Ελλάδα μέχρι την Αλικαρνασσό στην Τουρκία. Ο καθηγητής σημείωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή βόρεια του ηφαιστείου της Σαντορίνης μπορεί να έχει υδροθερμική ή γεωθερμική προέλευση, ή ακόμη και να σχετίζεται με την ανοδική κίνηση του μάγματος. Αυτό σημαίνει ότι η αιτία των σεισμών ενδέχεται να μην είναι μόνο τεκτονική, αλλά και ηφαιστειακή.
Οι εκρήξεις και οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή είναι συνήθως αποτέλεσμα της γεωλογικής δραστηριότητας, η οποία είναι χαρακτηριστική των περιοχών με έντονη ηφαιστειακή ή τεκτονική δραστηριότητα. Η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε έναν σεισμογενή ζώνη, με τα ενεργά ηφαίστεια να προκαλούν συνεχιζόμενη ανησυχία. Η σεισμική δραστηριότητα προκαλεί ανησυχία, καθώς οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το “ρήγμα Helen Arc-Pliny Trench” φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενεργό και ενδέχεται να σπάσει, προκαλώντας έναν ισχυρό σεισμό.
Ο Δρ. Abdussamet Arslan, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γαζίου της Τουρκίας, επεσήμανε ότι η περιοχή είναι σε άμεσο κίνδυνο και ότι οι σεισμοί μπορεί να είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν το ρήγμα σπάσει, μπορεί να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 7,0-7,5 Ρίχτερ, ενώ η διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στα 410-420 χιλιόμετρα κάτω από την Κωνσταντινούπολη αυξάνει την ανησυχία για περαιτέρω σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.