Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα, 19 Νοεμβρίου 2024, ότι δέχθηκε επίθεση από την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, αμερικανικής κατασκευής.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Μπριάνσκ το βράδυ της Δευτέρας, με έξι πυραύλους, από τους οποίους πέντε αναχαιτίστηκαν από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Παρόλα αυτά, θραύσματα ενός πυραύλου προκάλεσαν πυρκαγιά σε στρατιωτική εγκατάσταση.
Ο στόχος, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, ήταν μια αποθήκη πυρομαχικών που φέρεται να περιλάμβανε οβίδες, αντιαεροπορικούς πυραύλους και βορειοκορεατικούς πυραύλους, ενώ η περιοχή βρίσκεται σε απόσταση 115 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.
Πούτιν: Υπογραφή του επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματος
Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει αυστηρότερους όρους για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με το νέο δόγμα, η Ρωσία μπορεί να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών σε περίπτωση συμβατικής επίθεσης εναντίον της, εφόσον αυτή υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Κρεμλίνο υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας από μέλος του ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια από ολόκληρο τον συνασπισμό. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι το επικαιροποιημένο δόγμα στοχεύει στην προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας.
«Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος»;
Σε πιο έντονους τόνους, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι οι νέες αλλαγές σημαίνουν πως οποιαδήποτε εκτόξευση πυραύλων του ΝΑΤΟ εναντίον ρωσικών στόχων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική απάντηση. «Αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία, που έχει ξεπεράσει πλέον τις 1.000 ημέρες, συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες για ενδεχόμενη κλιμάκωση σε παγκόσμιο επίπεδο, θυμίζοντας την ένταση της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962.