Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, και ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους και στους επισκέπτες των περιοχών αυτών.
Η σεισμική δραστηριότητα παραμένει υψηλή, με συνεχείς δονήσεις, και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την εξέλιξή της παραμένουν διαφορετικές.
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης υπογραμμίζει ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη και δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Στηλιτεύει τη στάση ορισμένων ειδικών που κάνουν αβέβαιες εκτιμήσεις, τονίζοντας πως η σεισμική δραστηριότητα είναι ακόμα έντονη και η προσεισμική φάση πιθανώς συνεχίζεται με μεγαλύτερους ρυθμούς. Στη δήλωσή του, υπογραμμίζει πως αν και η εκτίμηση του μεγέθους του κυρίως σεισμού είναι γύρω από τα 6 Ρίχτερ, τα τεκτονικά χαρακτηριστικά της περιοχής και το ιστορικό της αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για σεισμό 7 Ρίχτερ.
Αντίθετα, ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος εκφράζει την απογοήτευσή του για την έντονη φημολογία που επικρατεί περί μεγάλου σεισμού στη Σαντορίνη, χαρακτηρίζοντας τις εκτιμήσεις αυτές ως «σενάρια τύπου Χόλιγουντ». Εξηγεί ότι οι συνεχείς σεισμοί με ένταση από 4 έως 5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι και αναφέρει ότι είναι αισιόδοξος για την κατάσταση. Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός σεισμού 6 Ρίχτερ, το οποίο όμως δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για την περιοχή.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δηλώνει ότι το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, άνω των 6 Ρίχτερ, απομακρύνεται. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες, με τους σεισμούς να κυμαίνονται κυρίως μεταξύ 3 και 5 Ρίχτερ, ενώ η πιθανότητα για έναν σεισμό 5,5 Ρίχτερ είναι επίσης υπαρκτή.
Ο καθηγητής Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδης, ωστόσο, εκτιμά ότι η σεισμική ακολουθία μοιάζει περισσότερο με ηφαιστειακή δραστηριότητα, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο είναι σε δυναμική εξέλιξη και αναμένονται εξελίξεις εντός της επόμενης εβδομάδας. Αποκλείει την πιθανότητα για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ, ενώ επισημαίνει ότι το 5,2 Ρίχτερ της Τετάρτης μπορεί να ήταν ο κύριος σεισμός.
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης τονίζει την ανάγκη προετοιμασίας για όλα τα ενδεχόμενα, ενώ η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ συνεχίζει να παρακολουθεί τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τις 7.700 από τις 26 Ιανουαρίου έως την 4η Φεβρουαρίου. Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης για τον κίνδυνο εντονότερων κατολισθητικών φαινομένων, εάν σημειωθεί ισχυρότερος σεισμός.
Στην παρούσα φάση, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η σεισμική δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο οι διαφορετικές απόψεις για την εξέλιξή της δείχνουν την αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της κατάστασης.