Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Σαντορίνης φαίνεται να έχει μειωθεί σε ένταση, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη. Παρά την ανακούφιση από τη μείωση της σεισμικότητας, εξακολουθούν να καταγράφονται σεισμοί στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Σήμερα, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025, το νησί της Σαντορίνης κατέγραψε τέσσερις σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ. Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 13:54 με μέγεθος 4,1 Ρίχτερ και επίκεντρο 19 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Ακολούθησε άλλος σεισμός στις 13:59, αυτή τη φορά 4,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης. Στις 17:16 καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ, ενώ η τελευταία καταγραφή του απόγευμα ήταν στις 19:18, με σεισμό μεγέθους 4 Ρίχτερ.
Ο Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως η σεισμική δραστηριότητα τις δύο τελευταίες ημέρες έχει παρουσιάσει χαμηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή η αλλαγή παρατηρήθηκε από την περασμένη Παρασκευή και, αν η τάση αυτή συνεχιστεί, υπάρχει η πιθανότητα να τελειώσει η περίοδος αυτής της σεισμικής κρίσης.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου σημείωσε ότι τα δεδομένα δείχνουν θετική κατεύθυνση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η μείωση της σεισμικότητας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Αν αυτό συμβεί, θα μπορούμε να πούμε ότι η κρίση φτάνει στο τέλος της. Παρά τις ανησυχίες για τη σεισμική δραστηριότητα, εξήγησε ότι τα επίκεντρα των σεισμών βρίσκονται σε αρκετή απόσταση από τα αστικά κέντρα της Σαντορίνης και των γύρω νησιών, οπότε ο κίνδυνος για τους κατοίκους είναι περιορισμένος.
Η συνεχιζόμενη παρακολούθηση της περιοχής και η επιφυλακτική εκτίμηση των επιστημόνων συνεχίζουν να κρατούν τις αρχές σε εγρήγορση για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.