Ο Γιώργος Βάλλης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών, μίλησε στη δημοσιογράφο Λουκία Γκάτσου και στην εκπομπή «KONTRA24» για τα συνεχή περιστατικά που αφορούν την ασφάλεια στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις.
Οι καταγγελίες για προβλήματα σε επιβατηγά πλοία, όπως το «ΣΑΟΝΗΣΟΣ», δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για τις ευθύνες και την επάρκεια των ελέγχων, ενώ η ανησυχία κορυφώνεται την εορταστική περίοδο και το καλοκαίρι.
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή, ο Γιώργος Βάλλης έφερε στο φως μια πρόσφατη καταγγελία για το πλοίο «ΣΑΟΝΗΣΟΣ», το οποίο ταξίδευε προς τη Λέρο με ανοιχτή μπουκαπόρτα.
Όπως εξήγησε, η Ένωση προχώρησε σε θεσμικές παρεμβάσεις στα λιμεναρχεία, το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος, και το Υπουργείο Ναυτιλίας για τη διερεύνηση του συμβάντος.
Σύμφωνα με τον κ. Βάλλη, τα προβλήματα με το συγκεκριμένο πλοίο δεν είναι μεμονωμένα. «Μέσα σε δύο εβδομάδες, την μία φορά έμεινε ανοιχτός ο καταπέλτης μεσοπέλαγα, την άλλη χτυπήθηκε στο λιμάνι της Πάτμου, και τώρα προέκυψε βλάβη στις μηχανές. Σου λένε οι επιβάτες: “Εμείς τι θα γίνουμε; Θα πληρώνουμε εισιτήριο για να μετακινούμαστε με ρίσκο;”».
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «ΣΑΟΝΗΣΟΣ», σε ανακοίνωσή της, δήλωσε ότι το πλοίο είναι «το καλύτερα συντηρημένο στην Ελλάδα» και ότι «η μπουκαπόρτα λειτουργούσε άψογα μετά από έλεγχο στο λιμάνι της Ρόδου».
Ωστόσο, ο κ. Βάλλης αμφισβήτησε τα λεγόμενα της εταιρείας: «Αν όλα είναι τέλεια, τότε πώς εξηγείται ότι μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα συνέβησαν τόσα περιστατικά; Μία η μπουκαπόρτα, τώρα οι μηχανές, πριν από λίγο καιρό το χτύπημα. Είναι σαν ένα αυτοκίνητο που πότε μένει από μπαταρία, πότε από μηχανή, και πότε το τρακάραμε. Αυτό δεν συμβαδίζει με το “άψογα συντηρημένο”.»
Η δημοσιογράφος Λουκία Γκάτσου, με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα, έθεσε το ζήτημα της γενικότερης ασφάλειας στις ακτοπλοϊκές γραμμές, θέτοντας το ερώτημα αν πρέπει να γίνει, ένα νέο ναυάγιο τύπου “Σάμινα”, για να υπάρξει επαγρύπνηση.
Ο πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ τόνισε: «Έχουν γίνει τόσα ατυχήματα και η χώρα μας ακόμη περιμένει να τηρηθούν οι κανόνες και τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Πότε θα πάρουμε δραστικά μέτρα;»
Ο κ. Βάλλης τόνισε πως η κατάσταση απαιτεί άμεση διερεύνηση ευθυνών. «Έχει ευθύνες το λιμενικό που άφησε το πλοίο να φύγει με πρόβλημα; Ο πλοίαρχος; Η πλοιοκτήτρια εταιρεία; Πρέπει να δούμε ποιος φταίει. Δεν μπορούμε να έχουμε απανωτά περιστατικά και να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Τα καράβια είναι ζωτικής σημασίας για τα νησιά, για την τροφοδοσία, τα φάρμακα, την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Δεν γίνεται να πληρώνει ο κόσμος εισιτήρια και να ρισκάρει τη ζωή του».
Ο ίδιος ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» αλλά και ευρύτερα τις άγονες γραμμές, οι οποίες είναι επιδοτούμενες από το κράτος. «Υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι από νηογνώμονες για να κρίνουν την αξιόπλοη κατάσταση ενός πλοίου. Αν όλα είναι τέλεια, γιατί βλέπουμε τόσα προβλήματα;»
Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε γενικότερα ζητήματα ασφαλείας, όπως οι μεγάλες ταχύτητες κατά την είσοδο στα λιμάνια, η μη τήρηση πρωτοκόλλων για τα ΑμεΑ, και η έλλειψη ανταπόκρισης στις προτάσεις για βελτιώσεις.
«Έχουμε εννέα αιτήματα για την ασφάλεια στις θαλάσσιες μετακινήσεις, τα οποία εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Τι περιμένουμε, να θρηνήσουμε θύματα για να γίνει κάτι; Δυστυχώς, στην Ελλάδα λειτουργούμε με τη λογική του “ποτέ ξανά”», τόνισε.
Κλείνοντας, ο κ. Βάλλης έκανε έκκληση για άμεση λήψη μέτρων: «Δεν έχουμε κάτι προσωπικό με καμία εταιρεία, το μόνο που θέλουμε είναι να προστατευτούν οι επιβάτες. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή, γιατί οι άνθρωποι αυτοί ταξιδεύουν για να φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους. Δεν μπορούμε να το διακινδυνεύουμε αυτό».