Ο πόλεμος είναι αναμφίβολα το πιο καταστροφικό φαινόμενο που μπορεί να πλήξει μια χώρα. Εν μία νυκτί, οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων ανατρέπονται και η καθημερινότητα, που μέχρι πρότινος φαινόταν δεδομένη, εξαφανίζεται.
Τα πάντα εκτός από την επιβίωση μοιάζουν ασήμαντα. Τα πάντα, από τις βασικές ανάγκες για τροφή και νερό μέχρι τη στέγη και την ιατρική περίθαλψη, γίνονται αβέβαια. Όταν οι πόλεις γίνονται στόχοι βομβαρδισμών, το ερώτημα είναι πώς μπορεί κάποιος να επιβιώσει υπό τέτοιες συνθήκες.
Η ανησυχία για την επιβίωση σε καιρό πολέμου δεν αφορά μόνο τις περιοχές που πλήττονται άμεσα, αλλά και την προετοιμασία σε επίπεδο κρατών και πολιτών. Στις σκανδιναβικές χώρες, η ετοιμότητα σε περίπτωση κρίσης έχει αναδειχθεί σε ύψιστη προτεραιότητα, με την υιοθέτηση στρατηγικών για την προστασία των πολιτών και την παροχή των απαραίτητων πόρων.
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης μία εφαρμογή που θα παρέχει πληροφορίες για την τοποθεσία των καταφυγίων, ενώ στη Σουηδία έχει ήδη δημιουργηθεί και διανεμηθεί σε όλους τους πολίτες ένας εκτενής οδηγός επιβίωσης, με βασικές οδηγίες για την προστασία σε περιόδους κρίσης. Η Φιλανδία, από την πλευρά της, έχει επικαιροποιήσει τις οδηγίες επιβίωσης και έχει προχωρήσει στην ενημέρωση των πολιτών μέσω ψηφιακών καναλιών. Οδηγίες που απευθύνονται σε πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη κατεβάσει το οδηγό αντιμετώπισης κρίσεων, είναι ιδιαίτερα λεπτομερείς και επικεντρώνονται στην κάλυψη των πιο άμεσων αναγκών σε συνθήκες επιβίωσης.
Ο οδηγός επιβίωσης που ακολουθεί η Φιλανδία περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία, όπως εμφιαλωμένο νερό, τρόφιμα μακράς διάρκειας, φακούς και μπαταρίες, φορτισμένα power banks, ραδιόφωνα με μπαταρίες για ενημέρωση, φάρμακα πρώτης ανάγκης, ταμπλέτες ιωδίου για την προστασία από ραδιενέργεια, αλλά και είδη για την προστασία της οικογένειας και των κατοικίδιων. Ειδικά, η ταμπλέτα ιωδίου έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία λόγω της πυρηνικής απειλής, με τους πολίτες να προμηθεύονται ταμπλέτες ιωδίου από τα φαρμακεία, καθώς είναι ένα βασικό μέτρο προστασίας σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.
Η δημοσιογράφος Χρύσα Σκόδρα, κάτοικος Φιλανδίας, μίλησε για τα μέτρα που έχει λάβει η χώρα, εξηγώντας ότι παρά τις επικαιροποιημένες οδηγίες, δεν υπάρχει πανικός στην κοινωνία. «Αυτές οι οδηγίες επικαιροποιήθηκαν online, και δεν μας έχει σταλεί κάτι στο σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε φροντίσει να προμηθευτούμε όλα τα απαραίτητα είδη επιβίωσης, όπως ταμπλέτες ιωδίου και κουβέρτες πυρόσβεσης. Δεν ζούμε σε κατάσταση πανικού, γιατί έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 50.000 καταφύγια που είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν τους πολίτες σε περίπτωση ανάγκης», δήλωσε η Σκόδρα.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τη σημασία της προετοιμασίας σε εθνικό επίπεδο και της ατομικής υπευθυνότητας. Η ύπαρξη ενός σχεδίου επιβίωσης είναι το πρώτο βήμα για την προστασία των ανθρώπων και τη διασφάλιση της ευημερίας τους, ακόμη και υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες. Στην Φιλανδία, η ετοιμότητα αυτή δεν έχει αποσκοπήσει στον τρόμο, αλλά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση και να διαφυλάξει την ασφάλειά τους σε περιόδους αναταραχής.