Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη Λευκωσία, όπου θα συμμετάσχει στη δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου, καθώς και στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής με την Ιορδανία.
Η συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας παραμένει στενή, με βασικούς άξονες το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχουν διατηρήσει ανοιχτή επικοινωνία, ενισχύοντας το κοινό τους μέτωπο. Αμφότεροι εκτιμούν ότι η σταθεροποίηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά και στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Η δυναμική του Κυπριακού
Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως το άτυπο δείπνο Χριστοδουλίδη-Τατάρ, αναζωπύρωσαν την κινητικότητα στο Κυπριακό. Το 2025 αναμένεται να πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Παρότι υπήρχαν αρχικά επιφυλάξεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά, η εξέλιξη αυτή θεωρείται κρίσιμη για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
Σταθερή η θέση της Ελλάδας
Η ελληνική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στη θέση ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη αναμένεται να συζητηθεί και η πρόσφατη πρωτοβουλία της Κύπρου να διερευνήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κίνηση που συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στην Ουάσιγκτον.
Εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας
Η Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου αναμένεται να επιβεβαιώσει τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως η άμυνα, η ενέργεια, η ναυτιλία και η οικονομία. Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν υπουργοί που θα έχουν επιμέρους επαφές με τους Κύπριους ομολόγους τους.
Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας
Μετά τη Διακυβερνητική Σύνοδο, θα ακολουθήσει η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα. Οι τρεις ηγέτες θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στέλνοντας μήνυμα υπέρ της ειρήνης και της άμεσης εκεχειρίας. Πρόκειται για μια κρίσιμη διπλωματική πρωτοβουλία που ενισχύει τον ρόλο των τριών χωρών ως παραγόντων σταθερότητας στην περιοχή.