Η πολυτελής ζωή που προβάλλουν στα social media φαίνεται πως οδήγησε 20 γνωστούς influencers στο μικροσκόπιο της εφορίας.
Οι ελληνικές φορολογικές αρχές, στο πλαίσιο εκτεταμένων ελέγχων, εντόπισαν αδικαιολόγητες αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και τον τρόπο ζωής τους, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει έρευνα για πιθανή φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, οι έλεγχοι δεν περιορίστηκαν μόνο στους influencers, αλλά επεκτάθηκαν σε συνολικά 800 φορολογουμένους, οι οποίοι παρουσίαζαν ύποπτα χαμηλά δηλωμένα εισοδήματα—κάτω των 10.000 ευρώ—παρά τις υψηλές καταναλωτικές τους συνήθειες. Οι φορολογικές αρχές άνοιξαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και εντόπισαν συναλλαγές που δεν δικαιολογούνταν από τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Βαριά πρόστιμα και φόροι για τους influencers
Η εφορία έχει πλέον συγκεντρώσει στοιχεία από πληρωμές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, καθώς και από εμβάσματα που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς τους. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι influencers απειλούνται με βαριά πρόστιμα και αναδρομική φορολόγηση.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
Φόρος 33% στα μη δηλωθέντα εισοδήματα.
Πρόστιμο 50% επί του ποσού που αποκρύφτηκε.
Προσαυξήσεις, οι οποίες αυξάνουν ακόμα περισσότερο το τελικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν.
Η εφορία στήνει ψηφιακή παγίδα για φοροφυγάδες
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή πιο αποτελεσματικά, οι αρχές προχωρούν στη δημιουργία ενός ψηφιακού πελατολογίου που θα ελέγχει συγκεκριμένες δαπάνες πολυτελείας. Η νέα βάση δεδομένων, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός της εβδομάδας, θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο συναλλαγές σε:
Συνεργεία αυτοκινήτων
Πάρκινγκ
Πλυντήρια αυτοκινήτων
Εταιρείες ενοικίασης πολυτελών οχημάτων
Η παρακολούθηση, ωστόσο, δεν σταματά εκεί. Σύντομα, το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί σε τομείς όπως γάμοι, κτήματα δεξιώσεων, γυμναστήρια και ξενοδοχεία, ελέγχοντας με λεπτομέρεια κάθε πολυτελή δαπάνη που δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Με τις φορολογικές αρχές να εντείνουν τους ελέγχους, φαίνεται πως η εποχή της ανεξέλεγκτης προβολής χλιδής στα social media χωρίς φορολογικές συνέπειες φτάνει στο τέλος της.