Στην εποχή των συνεχών αλλαγών και της έντονης καθημερινότητας, το στρες αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την υγεία μας.
Ο καθηγητής παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας, Γιώργος Χρούσος, εξηγεί στο MEGA ότι υπάρχει μια βασική διάκριση μεταξύ «δημιουργικού» και «καταστροφικού» στρες, που ορίζει και τη διαφορετική επίδρασή τους στον οργανισμό μας.
«Το δημιουργικό στρες μπορεί να λειτουργήσει θετικά, καθώς μας κινητοποιεί», επισημαίνει ο κ. Χρούσος. Ωστόσο, όταν το στρες γίνεται χρόνιο και καταπιεστικό, προκαλεί ανησυχία και άγχος, μια κατάσταση που, όπως εξηγεί, μπορεί να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε σοβαρότερες ασθένειες όπως κατάθλιψη, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Ο κ. Χρούσος τονίζει πως η μακροχρόνια έκθεση στο στρες επηρεάζει αρνητικά διάφορα συστήματα του σώματος και είναι συνυπεύθυνη για πολλές μη μεταδοτικές χρόνιες ασθένειες. Οι φοβίες, όπως αναφέρει, αποτελούν και αυτές μια μορφή άγχους που συνδέεται με το στρες, και ο τρόπος ζωής μας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη μείωση και διαχείριση του άγχους.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην επιρροή του στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια περίοδος όπου η συναισθηματική ισορροπία είναι κρίσιμη. Ο καθηγητής προσφέρει πρακτικές συμβουλές για την καταπολέμηση του στρες, προτρέποντας τους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε έναν υγιή τρόπο ζωής που θα προάγει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία.