Οι γυναικολόγοι προειδοποιούν τις εγκυμονούσες να περιορίσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση κονσέρβας τόνου, έπειτα από τον εντοπισμό υψηλών συγκεντρώσεων υδραργύρου σε συγκεκριμένες εταιρείες παραγωγής.
Οι μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, όπως εξηγούν οι γιατροί, μπορούν να περάσουν από τον πλακούντα στο έμβρυο, δημιουργώντας πιθανότητες για επιβράδυνση της ανάπτυξής του.
Ο δρ. Ιωάννης Καλογήρου, γυναικολόγος – μαιευτήρας του ΕΚΠΑ, σημειώνει: «Οι κονσέρβες τόνου και τα μεγάλα ψάρια περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος είναι τοξικός και επιβαρυντικός για την ανάπτυξη του εμβρύου». Σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες, τα επίπεδα υδραργύρου σε κάποιες κονσέρβες τόνου ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια, κάτι που οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προτείνει την αποφυγή τους από εγκύους.
Η τοξικότητα του υδραργύρου μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις, όπως νοητικές δυσλειτουργίες, επισημαίνει ο δρ. Καλογήρου. Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση της ζήτησης στην αγορά κονσέρβας τόνου, με μείωση έως και 30% στις πωλήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με το newsit.gr. Παρά το γεγονός ότι οι υπερβάσεις αφορούν κυρίως άλλες χώρες, οι καταναλωτές φαίνεται να ανησυχούν και στη χώρα μας.
Οι γιατροί συμβουλεύουν τις εγκύους να περιορίσουν την κατανάλωση κονσέρβας τόνου και μεγάλων ψαριών, συστήνοντας να τα απολαμβάνουν με μέτρο και μόνο περιστασιακά.