Μάγδα Τσέγκου
News

Τέλος χρόνου για τους “αιώνιους φοιτητές”: Ποιοι θα διαγραφούν και τι θα γίνει με όσους είναι κοντά στο πτυχίο

Τέλος χρόνου για τους "αιώνιους φοιτητές": Ποιοι θα διαγραφούν και τι θα γίνει με όσους είναι κοντά στο πτυχίο

Η συζήτηση για τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές» έχει επανέλθει δυναμικά, καθώς τα πανεπιστήμια καλούνται για πρώτη φορά να προχωρήσουν στη διαγραφή φοιτητών που έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης.

Σύμφωνα με τον νόμο 4957/2022, γνωστό ως «νόμο Κεραμέως», ορίζεται ότι η διάρκεια φοίτησης στα προγράμματα τετραετούς κύκλου είναι έξι έτη, ενώ για τα πενταετή προγράμματα φτάνει τα οκτώ έτη. Όσοι ξεπεράσουν αυτό το όριο, προβλέπεται να διαγραφούν, εκτός εάν εμπίπτουν σε συγκεκριμένες εξαιρέσεις, όπως σοβαροί λόγοι υγείας ή εργασία τουλάχιστον 20 ωρών εβδομαδιαίως.

Κατά την τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων, που έλαβε χώρα στον Μυστρά, υπήρξε έντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις της οριζόντιας διαγραφής φοιτητών. Οι πρυτάνεις ζήτησαν από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να υπάρξει πρόνοια για όσους βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, προκειμένου να μη χάσουν τη φοιτητική τους ιδιότητα. Ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, ενώ ζήτησε αριθμητικά στοιχεία από τα ΑΕΙ για να αξιολογηθεί το ζήτημα.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 2023 υπήρχαν 695.678 εγγεγραμμένοι φοιτητές, εκ των οποίων οι 333.790 είχαν ξεπεράσει το ανώτατο όριο φοίτησης. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί φοιτητές βρίσκονται αντιμέτωποι με πιθανή διαγραφή, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από τα πανεπιστήμια όσο και από τους ίδιους τους φοιτητές. Το ΕΚΠΑ πρότεινε να διευρυνθούν οι εξαιρέσεις διαγραφής, περιλαμβάνοντας λόγους βιοποριστικής απασχόλησης και γενικότερες αδυναμίες συμμετοχής στις εξετάσεις.

Η ΠΟΣΔΕΠ από την πλευρά της κάλεσε το υπουργείο να τροποποιήσει τον νόμο, χαρακτηρίζοντας τις ρυθμίσεις του άδικες και ανεδαφικές. Ορισμένα πανεπιστήμια, όπως το ΠΑΔΑ, έχουν ήδη συστήσει ειδικές επιτροπές για να μελετήσουν τους λόγους καθυστέρησης της ολοκλήρωσης σπουδών και να προτείνουν λύσεις.

Το ζήτημα των «αιώνιων φοιτητών» αναμένεται να τεθεί εκ νέου στην επόμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων τον Μάιο, όπου ο Υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί. Η τελική απόφαση για το αν θα υπάρξει τροποποίηση του νόμου ή αν θα εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις, παραμένει ανοιχτή, με την ακαδημαϊκή κοινότητα να αναμένει τις εξελίξεις με αγωνία.

 

Related posts

Το party “βάφτηκε με αίμα”: Πυροβόλησε σύζυγο, παιδιά και ανιψάκια

News Room M

Nova: Ένα βήμα πιο κοντά στην τεχνολογία του μέλλοντος

Magdas News

Αστυνομικός Βουλή: Τι έδειξε η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη για τη σύζυγό του

News Room M