Την έντονη απογοήτευσή της εξέφρασε η μητέρα του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, Σταυρούλα Καρύδη, σχετικά με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου. Μιλώντας στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» στον ΑΝΤ1, δήλωσε πως δεν έλαβε τις απαντήσεις που περίμενε, αφήνοντας αιχμές για το περιεχόμενο της έρευνας.
«Περισσότερα περιμέναμε»
«Δεν νομίζω ότι το πόρισμα προσέφερε κάτι παραπάνω. Οι προσδοκίες μας ήταν πολύ μεγαλύτερες», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως βασικά ερωτήματα, όπως το ακριβές φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, παραμένουν αναπάντητα. «Υπάρχει διγνωμία. Ίσως μετέφερε κάτι, αλλά δεν γνωρίζουμε τι», συμπλήρωσε.
Η σκληρή καθημερινότητα των μηχανοδηγών
Αναφερόμενη στον γιο της, Δημήτρη Μασσαλή, μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στον κλάδο. «Δούλευαν πολλές περισσότερες ώρες μετά την πανδημία. Το 9ωρο έγινε 10ωρο και πολλές φορές 12ωρο. Σχολούσαν το πρωί και έπρεπε να επιστρέψουν στη βάρδια το ίδιο βράδυ», είπε, περιγράφοντας την εξάντληση που βίωναν οι εργαζόμενοι.
«Δεν τον βλέπαμε σχεδόν καθόλου»
Η Σταυρούλα Καρύδη τόνισε πως ο γιος της αγαπούσε τη δουλειά του και ήλπιζε ότι οι ελλείψεις προσωπικού θα καλύπτονταν σύντομα. «Μας έλεγε ότι γίνονται προκηρύξεις και θα έρθει νέο προσωπικό. Αλλά οι νέοι εργαζόμενοι δεν προλάβαιναν να εκπαιδευτούν σωστά», επισήμανε.
Αποκάλυψε επίσης ότι ο Δημήτρης Μασσαλής είχε επιλεγεί να γίνει εκπαιδευτής για τους νέους μηχανοδηγούς. «Είχε όλα τα προσόντα και είχε εγκριθεί. Όμως, η κατάσταση στον κλάδο επιδεινώθηκε. Δεν τον βλέπαμε σχεδόν καθόλου τον τελευταίο χρόνο», ανέφερε συγκινημένη.
«Μάθαμε την αλήθεια πολύ αργά»
Αναφορικά με τις διαδικασίες προσλήψεων και την εκπαίδευση των μηχανοδηγών, τόνισε πως πολλές πληροφορίες τις έμαθε μετά την τραγωδία. «Οι νεότεροι μηχανοδηγοί της Hellenic Train είχαν αυστηρή εκπαίδευση. Η εκπαίδευση του γιου μου κράτησε έναν χρόνο και απαιτούσε υψηλά προσόντα, όπως τριτοβάθμια εκπαίδευση, γλώσσες και γνώσεις υπολογιστών», είπε, αφήνοντας αιχμές για το γενικότερο πλαίσιο κατάρτισης των εργαζομένων.
Η οργή και η απογοήτευση παραμένουν διάχυτες, με τις οικογένειες των θυμάτων να συνεχίζουν να διεκδικούν δικαιοσύνη και πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας.