30.1 C
Αθήνα
Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
Μάγδα Τσέγκου
Για την υγεία μας

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά και πού τα βρίσκουμε – Οι κορυφαίες τροφές

Ένας όρος που χρησιμοποιούμε για να δείξουμε την υγιεινή πλευρά της διατροφής είναι τα αντιοξειδωτικά.

Ο κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος, Μάνος Δημητρούλης, μίλησε στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας.

Ο κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος, Μάνος Δημητρούλης, εξήγησε πως τα αντιοξειδωτικά φέρνουν σε ισορροπία τις ελεύθερες ρίζες.

«Δεν θέλουμε να τις εξαλείψουμε αλλά τις θέλουμε σε συγκεκριμένη ισορροπία. Όταν επικρατούν οι ελεύθερες ρίζες γίνεται το οξειδωτικό στρες. Στα αντιοξειδωτικά υπάρχουν οι βιταμίνες τα ιχνοστοιχεία, τις πολυφαινόλες και τα καροτονοειδή. Σε μία ισορροπημένη διατροφή υπάρχουν τα αντιοξειδωτικά».

«Αν επιλέγουμε καθημερινά έντονα χρώματα στη διατροφή μας καλύπτουμε τα βασικά αντιοξειδωτικά. 2-4 μερίδες φρούτων πρέπει να τρώμε καθημερινά ενώ στα λαχανικά 4-5 κούπες λαχανικών. Στους ρυθμούς της καθημερινότητας δεν προλαβαίνουμε πολλές φορές να προσέχουμε τόσο».

Σε σχέση με τα συμπληρώματα, ο ειδικός είπε πως τα αντιοξειδωτικά ως συμπληρώματα δεν έχουν καλή απορρόφηση στον οργανισμό.

«Δεν είναι αποτελεσματικό να προσπαθούμε να πάρουμε αντιοξειδωτικά από συμπληρώματα. Αυτό συμβαίνει διότι η απορρόφηση των αντιοξειδωτικών εξαρτάται και από άλλους παράγοντες που υπάρχουν στα ίδια τα τρόφιμα. Μέσα από την τροφή μπορούμε να πάρουμε αντιοξειδωτικά. Η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει αντίστροφο αποτέλεσμα και μπορεί να κάνει οξείδωση».

Ο κ. Δημητρούλης είπε πως τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην απορρόφηση των αντιοξειδωτικών.

«Συστήνουμε ελαιόλαδο σε όλα τα λαχανικά, το αβοκάντο αλλά και η κλασική χωριάτικη σαλάτα. Το ρόφημα χάνει μέρος από τις βιταμίνες όταν δεν καταναλώνεται αμέσως. Όλα τα βότανα πρέπει να τα καταναλώνουμε γιατί είναι αντιοξειδωτικά αλλά στα μπαχαρικά είναι σε μικρότερες ποσότητες. Οι ξηροί καρποί έχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με τις νεότερες συστάσεις, πρέπει να αποφεύγεται το αλκοόλ. Το κόκκινο κρασί βοηθάει τα γονίδια της γήρανσης αλλά μιλάμε για 4-5 ποτήρια το πολύ την εβδομάδα».

Όπως εξήγησε ο ειδικός, τα αντιοξειδωτικά διαλύονται με τον βρασμό ενώ ο καλύτερος τρόπος για να τα διατηρήσουμε είναι στον φούρνο, στο τηγάνι με λίγο λάδι και στον ατμό αλλά, όπως τόνισε, αυτό δεν ισχύει για όλα τα τρόφιμα.

Related posts

Έρευνα στη Γερμανία γεννά ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση Αλτσχάιμερ, σκλήρυνσης και εγκεφαλικού

Magdas News

Αν ξυπνάτε αναίτια μεσ’ τη νύχτα, υπάρχει λόγος που σχετίζεται με την υγεία σας

Magdas News

Πόνος στην πλάτη: O τρόπος πρόληψης που παίρνει μόλις 15 λεπτά την ημέρα

Magdas News