Κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι ή καφές μπορεί να φαίνεται ιδανικό για να χαλαρώσετε. Ωστόσο, ίσως κρύβει κινδύνους που δεν γνωρίζετε. Ο πρώην αεροσυνοδός Άλεξ Κουίγκλι μοιράζεται τις δικές του εμπειρίες και προειδοποιεί τους επιβάτες για συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά που μπορεί να ενέχουν σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους.
Ο Κουίγκλι τονίζει ότι το νερό που χρησιμοποιείται για καφέ και τσάι κατά την πτήση δεν είναι απαραίτητα όσο καθαρό φαντάζεστε. Αποθηκεύεται σε δεξαμενές του αεροσκάφους, οι οποίες –όπως λέει– σπάνια καθαρίζονται. «Δεν μπορώ να θυμηθώ ποτέ να καθαρίστηκαν οι δεξαμενές ή να αδειάστηκαν μεταξύ πτήσεων», δήλωσε. Αυτό τις καθιστά πιθανή εστία βακτηρίων.
Το φαγητό που ίσως είναι καλύτερο να αποφεύγετε
Όσο δελεαστική κι αν ακούγεται η επιλογή του ζεστού γεύματος, ειδικά αν περιλαμβάνει κρέας, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Ο Κουίγκλι επισημαίνει ότι λόγω καθυστερήσεων και τεχνικών προβλημάτων, τα τρόφιμα μπορεί να παραμείνουν εκτεθειμένα για πολλή ώρα ή να μη συντηρηθούν σωστά, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα φασόλια, τα λιπαρά γεύματα, τα πράσινα λαχανικά και τα ανθρακούχα ποτά, μπορεί να προκαλέσουν αέρια. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο εσάς, αλλά και την ποιότητα του αέρα στην καμπίνα. Ο Κουίγκλι εξηγεί: «Ο αέρας στην καμπίνα ανακυκλώνεται συνεχώς. Αν κάποιος απελευθερώσει αέρια, όλοι οι επιβάτες το αναπνέουν ξανά και ξανά».
Υψόμετρο και αλκοόλ
Τέλος, όσον αφορά το αλκοόλ, ο Κουίγκλι συνιστά αυτοσυγκράτηση. Λόγω της μειωμένης πίεσης στο αεροπλάνο, το σώμα απορροφά λιγότερο οξυγόνο, κάνοντάς σας να μεθύσετε ευκολότερα. «Το να πιείτε σε υψόμετρο μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση από ό,τι νομίζετε», τονίζει.