Στις 19 Δεκεμβρίου 1972, η αποστολή Apollo 17 αποχώρησε από τη Σελήνη, κλείνοντας ένα κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρωπότητας: την τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Από τότε, περισσότερα από 50 χρόνια έχουν περάσει, αλλά το ενδιαφέρον για την επιστροφή εκεί δεν έχει σβήσει.
Η νέα αποστολή της NASA, Artemis, υπόσχεται να σηματοδοτήσει την αναγέννηση της εξερεύνησης του φεγγαριού, με στόχο τη δημιουργία μιας σεληνιακής βάσης που θα λειτουργήσει ως βάση εκκίνησης για τον Άρη. Ωστόσο, η προγραμματισμένη προσελήνωση, που αναμενόταν το 2025, έχει μετατεθεί για τα μέσα του 2026 και του 2027 λόγω τεχνικών δυσκολιών.
Θεωρίες συνωμοσίας ξανά στο προσκήνιο
Η καθυστέρηση δεν πέρασε απαρατήρητη στα social media, όπου οι συνωμοσιολόγοι βρήκαν την ευκαιρία να αναθερμάνουν τη θεωρία ότι οι αποστολές Apollo ήταν σκηνοθετημένες. «Πώς γίνεται η NASA που προσσεληνώθηκε το 1969 να δυσκολεύεται σήμερα;» αναρωτιούνται, δίνοντας «απαντήσεις» όπως: «Ο άνθρωπος δεν πάτησε ποτέ στη Σελήνη».
Χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβασαν πληθώρα σχολίων, από ειρωνικές παρατηρήσεις («Ίσως η Artemis να είναι η πρώτη αληθινή αποστολή στη Σελήνη») μέχρι πιο καυστικές απόψεις: «Η NASA είναι μια φάρσα του Ψυχρού Πολέμου», «Τρισ. δολάρια ξοδεύονται σε ένα θέατρο».
Το όραμα της αποστολής Artemis
Παρά τις αντιδράσεις, η αποστολή Artemis αποτελεί ορόσημο για την επιστημονική κοινότητα. Εκτός από την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη, η NASA σχεδιάζει τη δημιουργία μιας μόνιμης βάσης, που θα αποτελέσει προθάλαμο για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται με τεράστιο προϋπολογισμό, καθώς οι ΗΠΑ αναμένεται να επενδύσουν περίπου 93 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Οι τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις που θα προκύψουν από την Artemis ενδέχεται να αλλάξουν τη ροή της διαστημικής εξερεύνησης.
Είτε πρόκειται για ένα βήμα στην ιστορία είτε για ένα πεδίο αμφιβολιών, η επιστροφή στη Σελήνη έχει ήδη ανοίξει έναν διάλογο γεμάτο ερωτήματα, ελπίδες και αντιπαραθέσεις.