magdasnews.gr
Ζωή

Το καλύτερο τυρί στον κόσμο τρώγεται με το κουτάλι!

Το καλύτερο τυρί στον κόσμο τρώγεται με το κουτάλι!

Το 2024, το καλύτερο τυρί στον κόσμο παρασκευάζεται στην Πορτογαλία και έχει ένα όνομα που μπορεί να είναι άγνωστο στους περισσότερους: Queijo de Ovelha Amanteigado.

Το τυρί αυτό, το οποίο φτιάχνεται από πρόβειο γάλα στο μικρό τυροκομείο Quinta do Pomar στην πόλη Σοαλχέιρα, κέρδισε την κορυφή στα φετινά Παγκόσμια Βραβεία Τυριού. Η διοργάνωση, που συγκέντρωσε 4.786 τυριά από 47 χώρες, πραγματοποιήθηκε στην πορτογαλική πόλη Βιζέου, με την επιμέλεια 240 ειδικών κριτών.

Το νικητήριο τυρί, το οποίο παράγεται από μια ομάδα μόλις 10 ατόμων, ξεχώρισε ανάμεσα σε 14 φιναλίστ, που περιλάμβαναν πέντε ελβετικά τυριά και συμμετοχές από χώρες όπως η Βραζιλία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Ισπανία και η Γερμανία. Ο συνδυασμός της χορτοφαγικής πυτιάς από γαϊδουράγκαθο και η βουτυρώδης, πικρή γεύση βοτάνων που χαρακτηρίζει το τυρί το καθιστούν ιδιαίτερο. Συνήθως σερβίρεται κόβοντας την κορυφή του και απομακρύνοντας με κουτάλι το σχεδόν υγρό του εσωτερικό.

Ο Πορτογάλος εξαγωγέας τυριών, Μανουέλ Μάια, ο οποίος ήταν μέλος της διεθνούς επιτροπής, το περιέγραψε ως ένα «ισχυρό αλλά ταυτόχρονα ισχυρά ισορροπημένο» τυρί, που δημιουργεί μια ηδονική γεύση συνδυασμού πρωτεϊνών και λιπαρών. Το Queijo de Ovelha Amanteigado έλαβε 86 βαθμούς, ξεπερνώντας το δεύτερο καλύτερο, το Tea Fondada από την Ελβετία, το οποίο απέσπασε 84 βαθμούς.

Τα 14 κορυφαία τυριά της φετινής διοργάνωσης είναι:

  1. Queijo de Ovelha Amanteigado (Πορτογαλία) – 86 βαθμοί
  2. Tea Fondada (Ελβετία) – 84 βαθμοί
  3. Alpenhorn Mifroma (Ελβετία) – 84 βαθμοί
  4. La Cava Barus García-Baquero (Ισπανία) – 84 βαθμοί
  5. Bayley Hazen Blue (ΗΠΑ) – 83 βαθμοί
  6. Pecorino Bislacco al Rum e Tabacco (Ιταλία) – 82 βαθμοί
  7. Blugins (Ιταλία) – 82 βαθμοί
  8. Affineur Walo Creamy Lion Cheese (Ελβετία) – 82 βαθμοί
  9. Passionata (Βραζιλία) – 81 βαθμοί
  10. Snertingdal ysteri Godbiten (Νορβηγία) – 79 βαθμοί
  11. Alte Hexe 9 Monate gereift (Ελβετία) – 78 βαθμοί
  12. Valleclaro (Ισπανία) – 77 βαθμοί
  13. Baldauf 1862 Meisterstück Alpkäse (Γερμανία) – 75 βαθμοί
  14. Tatie (Ιταλία) – 72 βαθμοί

Αυτό το τυρί από την Πορτογαλία αναδεικνύεται ως το κορυφαίο του 2024, κερδίζοντας την καρδιά των γευστικών κριτών σε μια από τις πιο απαιτητικές γευστικές δοκιμασίες του κόσμου.

Related posts

Η λεπτομέρεια στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του Καρόλου μετά τη διάγνωση για καρκίνο, που λίγοι πρόσεξαν

Magdas News

185 ελληνικά και κυπριακά προϊόντα βραβεύτηκαν από εκατοντάδες σεφ και σομελιέ μετά από τυφλή γευσιγνωσία!

Magdas News

Με τιμητική πλακέτα βραβεύτηκε ο πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ Γιώργος Βάλλης

Magdas News