Μπορεί να γνωρίζετε τις ευεργετικές ιδιότητες της αγκινάρας στη διατροφή, αλλά το νερό αγκινάρας έχει γίνει το νέο health trend που ακολουθούν τα French girls. Το τσάι αγκινάρας, δηλαδή το νερό στο οποίο βράζει η αγκινάρα (φύλλα, στέλεχος, καρδιά και λουλούδι), αποτελεί ένα νόστιμο και θρεπτικό αφέψημα, ιδανικό για αποτοξίνωση και βελτίωση της πέψης. Καταναλώνεται κρύο ή ζεστό και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Β1 και μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο.
Η διαιτολόγος Megan Darlington αναφέρει ότι το νερό αγκινάρας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στη βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά του. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος λόγω των επιπέδων μαγνησίου, ψευδαργύρου και καλίου. Μια πιθανή ευεργετική δράση αφορά και τη μείωση της χοληστερόλης, αν και οι σχετικές μελέτες αφορούν κυρίως εκχυλίσματα αγκινάρας σε κάψουλες.
Ο διαιτολόγος Cesar Sauza προτείνει να βράζετε αγκινάρες στο σπίτι και να αξιοποιείτε το νερό αυτό για να φτιάξετε το αφέψημα, ενώ συνεχίζετε να καταναλώνετε και την ίδια την αγκινάρα, ώστε να παίρνετε τις φυτικές ίνες.
Από την άλλη, η διαιτολόγος Eva De Angelis τονίζει ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τα οφέλη του νερού αγκινάρας, καθώς πολλά από τα θρεπτικά συστατικά της αγκινάρας δεν είναι υδατοδιαλυτά και επομένως δεν περνούν στο νερό. Παρόλα αυτά, το νερό αγκινάρας μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική για όσους δεν αγαπούν τη γεύση της αγκινάρας.