Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, επιχειρεί να αφήσει πίσω του τις αδυναμίες και τα κενά που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα, βάζοντας ως προτεραιότητα την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση. Το νέο κυβερνητικό σχήμα διαμορφώθηκε με δύο βασικούς άξονες: την ανανέωση και τη στροφή προς τη δεξιά πτέρυγα, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες ψηφοφόρων προς τα δεξιότερα κόμματα.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του ανασχηματισμού είναι η είσοδος νέων προσώπων, όπως του Χρίστου Δήμα και του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, στο κρίσιμο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η επιλογή αυτή στέλνει μήνυμα για ανανέωση, με δύο πολιτικούς που δεν έχουν συνδεθεί με παλαιότερες παθογένειες του κράτους, σε ένα υπουργείο που επλήγη ιδιαίτερα μετά την τραγωδία των Τεμπών.
Παράλληλα, ο Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνει πλέον ρόλο-κλειδί ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, έχοντας την ευθύνη του συντονισμού των παραγωγικών και οικονομικών υπουργείων. Η τοποθέτησή του φανερώνει την πρόθεση του πρωθυπουργού να κλείσει τα κενά που άφησαν οι αποχωρήσεις στελεχών όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο Άκης Σκέρτσος, από την πλευρά του, θα έχει την ευθύνη για τα κοινωνικά και θεσμικά υπουργεία, ενισχύοντας τον επιτελικό σχεδιασμό.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στην ενίσχυση του δεξιού προφίλ της κυβέρνησης, καθώς πέραν της τοποθέτησης Κυρανάκη, σημαντική είναι και η επιστροφή του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προϊδεάζοντας για πιο αυστηρή πολιτική στο μεταναστευτικό. Παράλληλα, το κυβερνητικό σχήμα απέκτησε και «άρωμα Σαμαρά» με την είσοδο προσώπων όπως ο Κώστας Βλάσσης και ο Θανάσης Δαβάκης, επιδιώκοντας να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη σαμαρική πτέρυγα.
Συνολικά, ο ανασχηματισμός φαίνεται να έχει χαρακτήρα τακτικής επανεκκίνησης, με στόχο να αντιμετωπίσει τόσο τις εσωκομματικές δυσαρέσκειες όσο και τις προκλήσεις της καθημερινότητας, σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.