Μάγδα Τσέγκου
Για την υγεία μας

To θαυματουργό έλαιο που ρίχνει τη χοληστερόλη και ρυθμίζει το σάκχαρο

To θαυματουργό έλαιο που ρίχνει τη χοληστερόλη και ρυθμίζει το σάκχαρο

Ο χυμός της ελιάς, το διάσημο «χρυσό υγρό» της Μεσογείου, είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός που ενισχύει τη μακροζωία και προάγει την καλή υγεία, προστατεύοντας παράλληλα την καρδιά. Στην αρχαιότητα, ο Όμηρος αναφερόταν στο ελαιόλαδο ως το «μυστικό» της ζωτικότητας και της δύναμης, ενώ ο Ιπποκράτης το θεωρούσε το απόλυτο θεραπευτικό φάρμακο. Σήμερα, οι σύγχρονες μελέτες επιβεβαιώνουν τα πολυάριθμα οφέλη του για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αναμφίβολα, το ελαιόλαδο είναι αναγνωρισμένο για την ικανότητά του να ρυθμίζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φυτικών στερολών και στανολών, που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη και να ενισχύσει τη συνολική καρδιοαγγειακή υγεία. Μια δίαιτα που περιλαμβάνει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιοαγγειακών προβλημάτων και καρδιακών επεισοδίων κατά 30%, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο είναι ιδανικό για άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ενσωμάτωσή του σε μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Στην περίπτωση των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, η κατανάλωση ελαιόλαδου συμβάλλει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης, ενώ μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη σε άτομα που ακολουθούν αυτή τη διατροφή σε σχέση με άλλες ομάδες.

Η ευελιξία του ελαιόλαδου στη μαγειρική είναι ακόμη ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα. Ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες, το ελαιόλαδο διατηρεί τα αντιοξειδωτικά του και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του (όπως το ελαϊκό οξύ), ακόμη και κατά το τηγάνισμα. Σε θερμοκρασίες έως και 170°C, το ελαιόλαδο δεν μετατρέπεται σε βλαβερά trans λιπαρά και μάλιστα ενισχύει την αντιοξειδωτική αξία των τηγανισμένων τροφίμων. Οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αντέξει μέχρι και πέντε τηγανίσματα χωρίς να αλλοιωθεί, ενώ τα υπόλοιπα μαγειρικά έλαια χάνουν τις θρεπτικές τους ουσίες πολύ νωρίτερα.

Με όλα αυτά τα οφέλη, το ελαιόλαδο παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και της καθημερινής μας υγιεινής διατροφής, προσφέροντας φυσική προστασία στον οργανισμό και ενισχύοντας τη γενική ευημερία.

Related posts

Μοναδική στον κόσμο survivor: Επιβίωσε μετά από 12 διαφορετικούς όγκους και πέντε επιθετικούς καρκίνους

News Room A

Αθλητισμός: Ακόμη και μια απλή ρουτίνα άσκησης επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση [vid]

News Room A

Ομιλία: Η τόνωση του ακουστικού φλοιού βελτιώνει την αντίληψη του λόγου

News Room A