Ο καρκίνος παραμένει μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο και η ανθυγιεινή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη δεν αποτελεί εξαίρεση και έχει συνδεθεί με ορισμένες διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία του προστάτη.
Σύμφωνα με τον βιοχημικό και συγγραφέα William Li, τα κόκκινα κρέατα, και ειδικά το μπέικον και το κρέας που ψήνεται στα κάρβουνα, είναι από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα. Το ψήσιμο στα κάρβουνα δημιουργεί χημικές ουσίες, όπως οι HCAs (ερμηνευόμενες ως Heterocyclic Amines), που έχουν καρκινογόνες ιδιότητες. Αν και το κάρβουνο δεν είναι άμεσα υπεύθυνο, η επαφή του κρέατος με τη φλόγα και οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν την παραγωγή αυτών των ουσιών.
Αντίθετα, υπάρχουν τρόφιμα που φαίνεται να προσφέρουν προστασία από τον καρκίνο του προστάτη. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, σόγιας, μπρόκολου και πορτοκαλιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτής της ασθένειας. Ιδιαίτερα η σόγια και το τόφου, σύμφωνα με μελέτες, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 40% έως 70%.
Η σωστή διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, και η ενσωμάτωση προστατευτικών τροφών στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κινδύνων.