Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει η αγαπημένη στρατηγική απώλειας βάρους τα τελευταία χρόνια, με υποστηρικτές που ορκίζονται στα οφέλη της. Όμως μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία ανατρέπει τα δεδομένα και φέρνει στο προσκήνιο μια πολύ πιο απλή – και ίσως πιο βιώσιμη – προσέγγιση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, αυτό που βοηθά πραγματικά το σώμα να ενεργοποιήσει την καύση λίπους δεν είναι ο χρονικός περιορισμός στην πρόσληψη τροφής, αλλά η απουσία υδατανθράκων.
Τρεις διατροφικές δοκιμές – Ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα
Οι ερευνητές εξέτασαν δώδεκα υπέρβαρους ενήλικες υπό τρεις διατροφικές συνθήκες:
-
Κανονική διατροφή χωρίς περιορισμούς.
-
Διατροφή χωρίς υδατάνθρακες, αλλά με ίσες θερμίδες.
-
Διατροφή χωρίς υδατάνθρακες και με μειωμένες θερμίδες.
Το κοινό συμπέρασμα και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις ήταν ξεκάθαρο: όταν λείπουν οι υδατάνθρακες, το σώμα περνά γρηγορότερα σε κατάσταση καύσης λίπους.
Τι μας εμποδίζει να κάψουμε λίπος
Ο καθηγητής Adam Collins, επικεφαλής της μελέτης, εξηγεί:
«Το σώμα είναι σχεδιασμένο να χρησιμοποιεί υδατάνθρακες για ενέργεια όταν τους έχει, και στη συνέχεια να χρησιμοποιεί λίπος. Όμως με τα συνεχή γεύματα και τα σνακ, δεν του δίνεται ποτέ η ευκαιρία να περάσει σε λειτουργία καύσης λίπους.»
Η απλή εναλλακτική
Η νέα προσέγγιση δεν προτείνει μόνιμο αποκλεισμό υδατανθράκων, αλλά περιστασιακή μείωσή τους. Αρκεί μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα χωρίς υδατάνθρακες, για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός και να ενθαρρυνθεί η καύση λίπους, χωρίς αυστηρές δίαιτες ή νηστείες.
Ποιες τροφές να προτιμήσετε
Για αυτές τις «χαμηλών υδατανθράκων» ημέρες:
-
Προτιμήστε: αυγά, ψάρια, άπαχα κρέατα, πράσινα λαχανικά, σαλάτες, αβοκάντο, τυρί, ξηρούς καρπούς.
-
Αποφύγετε προσωρινά: ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, μπισκότα, γλυκά και αμυλούχα τρόφιμα.
Το κλειδί, σύμφωνα με τον καθηγητή Collins, είναι η ευελιξία και η ποικιλία. Δεν χρειάζεται να εξορίσουμε τους υδατάνθρακες – απλώς να τους διαχειριστούμε έξυπνα, ενισχύοντας τον ρόλο του λίπους ως πηγή ενέργειας σε επιλεγμένες περιόδους.